18:17 / 08.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

COVAX ove godine planira dostaviti 520 milijuna doza cjepiva u Afriku

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Francis Kokoroko / REUTERS

Globalni program za distribuciju cjepiva COVAX planira ove godine u Afriku dostaviti 520 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19, rekla je direktorica programa Aurelia Nguyen.


Na konferenciji za medije koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija za afričku regiju, Aurelia Nguyen kazala je da program zasad nije zadovoljan distribucijom doza, no da bi se dostava trebala značajno povećati od rujna.

Do odgode slanja cjepiva došlo je dijelom i zbog indijskih ograničenja po pitanju izvoza koja su spriječila COVAX da preuzme doze od indijskog Instituta Serum, jednog od najvećih svjetskih proizvođača cjepiva koji proizvodi AstraZenecino cjepivo.

Nguyen je rekla da je COVAX dosad dostavio oko 25 milijuna doza u 44 afričke zemlje.

Do kraja prvog kvartala 2022. godine, COVAX planira opskrbiti s blizu 850 milijuna doza cjepiva kontinent, koji ima najniže stope cijepljenih u svijetu.

U ožujku, direktor Globalnog saveza za cjepiva Gavi, jedne od organizacija koja vodi COVAX, rekao je da je namjera opskrbiti Afriku sa 720 mil. doza cjepiva u 2021. godini.

Nguyen je rekla da je COVAX u pregovorima s indijskom vladom i Institutom Serum i da nastavlja organizirati dostavljanje zaliha iz Indije prema drugom dijelu godine iako je situacija i dalje nepredvidiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!