16:11 / 19.05.2021.

Autor: P.F./Hina

SAD će putem COVAX-a donirati znatnu količinu cjepiva

Proizvodnja cjepiva

Proizvodnja cjepiva

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

SAD će putem COVAX-a, instrumenta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), siromašnijim zemljama donirati znatnu količinu cjepiva protiv covida-19, izjavila je američka koordinatorica za covid Gayle Smith.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja lipnja SAD poslati dodatnih 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 milijuna doza, no za sada nije isporučena niti jedna doza.

Radi se o cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson koje je američki regulator odobrio po hitnom postupku.

- Raspodjela cjepiva će u znatnom dijelu ići preko COVAX-a, no još uvijek nismo donijeli konačne odluke, rekla je Smith, dodajući da još nije odlučeno u koje će se zemlje slati doze cjepiva. Navela je i da SAD također planira povećati izdvajanje za COVAX, uz dvije milijarde dolara koje su već donirane programu WHO-a tijekom proteklih mjeseci.

Biden je prije dva dana rekao da se s novih 20 milijuna, broj doza cjepiva koje je obećala Bijela kuća popeo na 80 milijuna, što je pet puta više od bilo koje druge zemlje, uključujući Kinu i Rusiju.

Krajem travnja Washington je najavio slanje 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece u druge zemlje, ali do dan danas nije poslana ni jedna doza jer američke zdravstvene vlasti nisu dale zeleno svjetlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!