Čović: HNS BiH pokrenut će korake za teritorijalni preustroj BiH

04.05.2022.

17:07

Autor: T.D./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Odluku o raspisivanju izbora u BiH predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio je izravnom prijetnjom miru i stabilnosti te zemlje zbog najave bošnjačkih stranaka da će izbaciti Hrvate iz vlasti nakon jesenskih izbora. Kazao je i da je hrvatska strana spremna za žurni nastavak razgovora s bošnjačkom stranom. Upozorava da će u suprotnom započeti s realizacijom inicijative o teritorijalnom preustroju zemlje. 

- Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. ožujka 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. prosinca 1995. godine, navodi se u Čovićevu pismu upućenom zapadnim diplomatama i javnosti.

SIP BiH u srijedu je raspisao opće izbore za 2. listopada unatoč tomu što su izbrisane odredbe o načinu biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Ustavni sud BiH je u presudi po apelaciji Bože Ljubića (HNS BiH) u ljeto 2017. izbrisao odredbe o načinu posrednog izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH i zatražio od državnog Parlamenta da ih izmijeni kako bi se spriječile manipulacije s preglasavanjem Hrvata.

Predsjednik HNS-a BiH navodi kako su Hrvati izgubili paritet u vlasti i ravnopravnost u biranju i odlučivanju koji im je zajamčen Daytonskim mirovnim sporazumom. U tri navrata voljom bošnjačkih birača u državno Predsjedništvo BiH izabran je Željko Komšić, dok bošnjačke stranke najavljuju kako će i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrati šest od 17 izaslanika Hrvata, iako je Ustavni sud BiH upravo obrisao odredbe u Izbornome zakonu koje definiraju tu proceduru.

Čović tvrdi da se tako nastoji stvoriti bošnjačka državica.

- Hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države, napisao je Čović.

Upozorio je da bi bilo višestruko opasno da Hrvate organizirano preglasaju bošnjačke stranke na sljedećim izborima u listopadu ove godine. Prema navodima čelnika HNS-a BiH Dragana Čovića, hrvatska strana spremna je za žurni nastavak razgovora s bošnjačkom stranom upozoravajući da će u suprotnom započeti s realizacijom inicijative o teritorijalnom preustroju zemlje kako bi ovaj narod bio ravnopravan.

- S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH, navodi se u Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!