17:15 / 27.04.2022.

Autor: Vijesti u 17/HRT/T.D.

Izbori u BiH mogli bi se održati u listopadu prema starom zakonu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Dom naroda BiH nije raspravljao o hrvatskom prijedlogu izmjena Izbornog zakona jer su bošnjački zastupnici koji su jučer bojkotirali sjednicu, danas povukli institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To znači da bi se izbori u BiH u listopadu mogli održati prema starom zakonu.

- I moj zadatak kao predstavnika hrvatskog naroda, a to jesam u Domu naroda u Klubu Hrvata, upravo je to da pronađemo to rješenje, da zaštitimo hrvatski narod od majorizacije u Federaciji, od jasnog nasrtaja i želje da se, ako bi se održali po ovim pravilima sadašnjim opći izbori u 10. mjesecu, ne samo da biraju 2 člana Predsjedništva Bošnjaci, nego da izaberu predstavnike ili dominantne predsjednike u sva 4 kluba u Domu naroda Federacije, vrlo jasno i vrlo glasno. I to je ovaj stav, ja bih bio sretan da smo mi ovo sve riješili kroz rasprave, naglasio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.


- Legitimno predstavljanje je samo jedna od točaka koje je spomenuta usput, a u vezi legitimnih predstavnika gospodin Čović i ja imamo različita viđenja što je to legitimni predstavnik. Gospodin Komšić je za mene legitimni predstavnik. Legitimno je izabran u skladu s ustavom i sa zakonom, naglasio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!