Čović kandidat za državni Dom naroda Parlamenta BiH

16.01.2023.

Zadnja izmjena 19:48

Autor: T.V./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u ponedjeljak kako će biti kandidiran za posredni izbor u državni Dom naroda Parlamenta BiH te je izrazio očekivanje kako vodeća bošnjačka SDA neće blokirati uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH između HDZ-a BiH i stranaka Osmorke koju predvodi SDP BiH.

Na sjednici u utorak entitetskog gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije bit će predane liste za izbor izaslanika u državni Dom naroda BiH gdje će uz Čovića u hrvatski klub biti kandidirani i potpredsjednik stranke i dosadašnji premijer Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, Marina Pendeš iz središnje Bosne te Ivo Vincetić iz bosanske Posavine.

Dom naroda Parlamenta BiH sastoji se od tri kluba u kojemu se bira po pet predstavnika Hrvata, Bošnjaka i Srba. Hrvatske i bošnjačke izaslanike bira Dom naroda Federacije BiH, dok pet srpskih izaslanika bira Narodna skupština Republike Srpske.

Tamo je Dodikov SNSD već dobio četvoricu izaslanika i mogućnost potpunog nadzora srpskoga kluba. Nešto kompliciranija će situacija biti u bošnjačkome klubu državnog Doma naroda gdje bi SDA, odnosno Osmorka trebali imati tri odnosno dva izaslanika.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon današnje proširene sjednice vodstva te stranke istaknuo kako ne očekuje da će doći do opstruiranja imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH, izbora predsjednika i dvoje dopredsjednika te kasnije i Vlade Federacije BiH o čemu se nagađa u medijima.

- Ja sam siguran da sutra to nitko neće opstruirati i da ćemo dobiti predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika, rekao je Čović. Odbio je nagađati što bi se moglo dogoditi ukoliko SDA bude imala kvalificiranu većinu u bošnjačkome klubu Doma naroda, pa Osmorka ne bude mogla predložiti potpredsjednika iz reda Bošnjaka. Ipak, uvjeren je kako će Osmorka i HDZ BiH izabrati novu izvršnu vlast u Federaciji BiH bez nove intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Schmidt je odmah nakon zatvaranja birališta za opće izbore u listopadu prošle godine promijenio distribuciju mandata konstitutivnih naroda i predstavnika manjina čime je smanjio mogućnost preglasavanja pri biranju izaslanika za Dom naroda Federacije BiH. No, pri tome je povećao na 11 izaslanika od njih 23 u svakome nacionalnom klubu Hrvata, Bošnjaka i Srba koliko je potrebno za izbor predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije BiH koji pak daju mandat za sastavljanje nove Vlade.

SDA tvrdi kako trenutačno kontrolira 13 izaslanika što onda komplicira planove Osmorke i HDZ-a BiH da izaberu svoju izvršnu vlast u Federaciji BiH.

Situacija je daleko bolja na državnoj razini gdje će ove stranke sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru koalirati sa SNSD-om. Već sljedećeg tjedna najavljuje se izbor cijeloga saziva novoga Vijeća ministara BiH kojemu je predsjedavajuća Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!