Čović: Europska budućnost BiH nadohvat ruke

16.12.2022.

12:24

Autor: Hina/E.P.C.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je stjecanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji prekretnica za tu zemlju. Istaknuo je da je dobivanje takve prilike poruka svim narodima i građanima BiH da je, kako je rekao, europska budućnost nadohvat ruke.


- Ovo dolazi kao prva velika prekretnica nakon prijave 2016., ocijenio je Dragan Čović u poruci na Twitteru.


Zahvalio je partnerima iz Europske unije koji su, kako je rekao, prepoznali važnost tog koraka, te posebno hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću


Europsko vijeće u četvrtak je odobrilo kandidacijski status Bosni i Hercegovini, šest godina nakon što je ta zemlja podnijela zahtjev za članstvo. Zahtjev je 2016. podnio upravo Čović, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH. 


Da bi BiH doista napredovala na europskom putu, njezine vlasti moraju provesti 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila pred tu zemlju. To je preduvjet kako bi BiH mogla ući u sljedeću fazu otvaranja poglavlja i prihvaćanja pravne stečevine EU-a.


Jedan od ključnih uvjeta kojega su se vlasti obvezale ispuniti je izborna i ustavna reforma sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava, kako bi se otklonila diskriminacija u izbornom procesu, prije svega prema predstavnicima manjina. To uključuje i provedbu presude Ustavnoga suda BiH oko legitimnog političkog predstavljanja koja se odnosi na prestanak preglasavanja konstitutivnih naroda, što se najčešće zlorabilo na štetu najmanje brojnih Hrvata.


Buduće vlasti, čiju okosnicu čine stranke probošnjačko-građanske 'osmorke', te vodeća hrvatska i srpska stranka, HDZ BiH i SNSD, koje su jučer potpisale koalicijski sporazum, obvezale su se provesti izborne reforme i ograničene izmjene Ustava pola godine nakon uspostave Vijeća ministara i vlada na entitetskim razinama. To su ranije ove godine obećali ispuniti na susretu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!