18:19 / 07.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Čović: Novi krug razgovora o izbornoj reformi u BiH u sljedećih deset dana

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u subotu da će se u sljedećih deset dana organizirati još jedan krug razgovora o izbornoj reformi u toj zemlji što je rezultat inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako bi se pokušala izbjeći kriza nakon sljedećih izbora u BiH.

U izjavi za medije Dragan Čović je naveo kako je sinoć razgovarao s europskim predstavnicima, ne navodeći o kojima je riječ, kako bi pripremili novi krug pregovora o izbornoj reformi u BiH čak iako su ovoga tjedna izbori raspisani za listopad ove godine, a čelnik vodeće SDA Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost da takva inicijativa uspije.

U idućih deset dana trebali bi se održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost, rekao je Čović. Izrazio je očekivanje da će se bošnjački političari opirati ovoj inicijativi smatrajući da mogu Federaciju BiH pretvoriti u bošnjačku 'fildžan državicu'. Čović je rekao da to ne treba ni bošnjačkom, ni hrvatskom ni srpskom narodu u BiH, a ni svim građanima BiH.

Upitan o daljnjim koracima koje je najavio Hrvatski narodni sabor BiH oko teritorijalnog preustroja zemlje, predsjednik ove političke grupacije i HDZ-a BiH je istaknuo kako se federaliziranjem gradi europska BiH, te da od toga neće odustati. Pozdravio je napore hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost te da prestane preglasavanje od tri i pol puta brojnijih Bošnjaka na izborima.

Ocijenio je kako je ta sinergija Hrvata iz dviju država presudna danas, jednako kao i prije 31 godine kada su u mjestu Pologu između Mostara i Širokog Brijega tamošnji Hrvati na današnji dan zaustavili tenkovsku kolonu JNA čiji je cilj bio priključiti se snagama koje su trebale presijeći Hrvatsku na dva dijela. Hrvatski civili tri dana su blokirali tenkove i oklopna vozila JNA pokazujući kako su se spremni oduprijeti agresiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!