Izetbegović: Odnosi u BiH su toliko loši da izborna reforma sada nije moguća

06.05.2022.

19:50

Autor: Hina/HRT/V.G.

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako uskoro očekuje još jedan posrednički pokušaj Europske unije da se izmijeni izborni zakon u BiH ali je kazao kako to u postojećim okolnostima neće dati rezultate.


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je kazao kako bi u narednim danima u BiH trebala doći predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne bi li isposlovala neki dogovor o promjenama izbornog zakona kojega hrvatske političke stranke u toj zemlji smatraju diskriminatorskim.

U intervjuu kojega je nakon toga dao za TV Federacije BiH (FTV) Izetbegović je potvrdio kako i on očekuje dolazak nekog od "visokih dužnosnika EU" koji će pokušati još jednom "nešto probati" ali misli da to neće biti Von der Leyen.

- Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim pod utjecajem gospodina (Andreja) Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud. Jednostavno tako je pokvarena atmosfera, kazao je Izetbegović okrivljujući za stanje u kojemu su odnosi u BiH temeljito pokvareni predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Njemu je još jednom predbacio suradnju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom za kojega kaže da ne prestaje prijetiti cijepanjem BiH, radi protuustavne stvari i vrijeđa.

- Ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona (o zabrani nijekanja ratnih zločina) koji je nametnuo (Valentin) Inzko, to je stavljanje nama soli na rane. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da mi napravimo atmosferu u kojoj može proći jedan izborni zakon i njegove izmjene, poručio je Izetbegović Čoviću.

Pojasnio je kako su pregovori o izbornoj reformi propali jer hrvatska strana nije pristala na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda koji bi, prema ocjenama SDA, trebali samo štititi vitalne nacionalne interese a ne biti još jedno zakonodavno tijelo, posebice u Federaciji BiH.

- Dakle morat će odustati od tih mehanizama blokade i to će se morati sve svesti na zaštitu hrvatskog korpusa, a ne na dominaciju, kazao je Izetbegović.

Opći izbori u BiH odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva raspisani su za 2. listopada.

Predsjednik Zoran Milanović smatra da se Izetbegović, kako kaže - tako oholo ponaša zato što se osjeća zaštićenim. Poziva na zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ima poruku i za hrvatsku ljevicu.

- Ako im ovo djeluje desničarski, ja im dajem besplatnu kartu za prijelaz na drugu obalu, na obalu nacionalne odgovornosti, čamcem preko Kupe, s cateringom i glazbom, mogu se vratiti natrag. Hrvati u BiH su politički ranjenici. Ako vole Tita i partizane, neka zamisle da su Tito i da se brinu o ranjenicima pa će im biti lakše, ali neka pređu na istinitu stranu, poručio je Milanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!