Čović: Potpora HDZ-a RH i predsjednika Plenkovića oko izborne reforme

07.02.2022.

16:30

Autor: V.G./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Hrvatski HDZ i njegov predsjednik Andrej Plenković podržavaju sestrinsku stranku HDZ-a BiH oko izmjena Izbornoga zakona kako bi Hrvati u toj zemlji bili jednakopravni, rekao je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i najavio nastavak razgovora o izbornoj reformi ovoga tjedna s bošnjačkim strankama.

- Danas smo dobili punu potporu za ono što radimo u očuvanju hrvatskog naroda kao ustavno jednakopravnog, zastupljenog kroz legitimno predstavljanje, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon zajedničke online sjednice čelništva HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH.

Prethodno je vodstvo HDZ-a održalo svoju sjednicu Predsjedništva, a nakon toga je održan i sastanak čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH. Čović je dodao kako je premijer Plenković, koji je i čelnik HDZ-a Hrvatske, iznimno zaslužan zbog toga što se položaj Hrvata u BiH daleko više razumije.

- Tu je velika zasluga predsjednika Vlade RH, gospodina Plenkovića i naravno ministra vanjskih poslova (Gordana Grlića Radmana)", dodao je. Pritom je Čović naveo kako je u redovitoj komunikaciji i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, s kojim je svakodnevno komunicirao za vrijeme razgovora o izbornoj reformi koji su se vodili u Neumu uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a."Svi su jako informirani i zabrinuti što će se ovdje događati, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je najavio kako će se razgovori s bošnjačkim strankama o izbornoj reformi nastaviti u četvrtak u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Učinit ćemo sve da se dogodi jedan kompromis, dodao je čelnik HDZ-a BiH. Ukoliko dogovora o reformi izbornog zakona ne bude Čović je opetovao kako nema uvjeta za organiziranje izbornog procesa budući je Ustavni sud osporio dijelove Izbornoga zakona.

On je pojasnio kako je za vikend u Mostaru razgovarao s dužnosnicima bošnjačkih oporbenih stranaka, Naroda i pravde i Saveza za bolju budućnost, oko mogućih modela izbora članova Predsjedništva i Doma naroda.

Po Čovićevim riječima, hrvatska strana inzistira na uspostavi dvije izborne jedinice ili dvije izborne liste prigodom izbora članova Predsjedništva BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje ovoga naroda, dok bošnjačke stranke predlažu modele po kojima je ponovno moguće da četiri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate.

Predsjednik HDZ-a BiH je naveo i kako Venecijanska komisija nije imala ništa protiv da se u BiH zajamči legitimno političko predstavljanje, da se izbori održavaju kroz dvije izborne jedinice niti o tome da se Ustav BiH izmijeni tako da član predsjedništva zastupa hrvatski konstitutivni narod i druge građane. Na prijedlog međunarodnih posrednika političke stranke iz BiH, uključene u pregovore o izmjenama izbornog zakona, pristale su da Venecijanska komisija, kao stručno tijelo Vijeća Europe, bude neka vrsta pravnog arbitra u slučaju dvojbi o ustavnoj i zakonskoj utemeljenosti rješenja koja se nude.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati početkom listopada ove godine. Središnje izborno povjerenstvo započelo je pripreme za njihovo održavanje.

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), izjavio je gotovo istodobno u Sarajevu kako je on tehnički organizator najavljenog susreta, zajedno s Fahrudinom Radončićem, čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB).

Očekuje se kako će na sastanku biti i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pa bi taj sastanak po svom sastavu predstavljao nastavak pregovora koji su pretprošlog tjedna održani u Neumu, no nisu doveli do konačnog dogovora.

Lokalni mediji najavili su kako bi, ovisno o tijeku priprema za novi sarajevski sastanak, u BiH trebala ponovo doputovati i Angelina Eichhorst, ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU.


BiH: U četvrtak ipak nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakona

Pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH bit će nastavljeni kasnije ovog tjedna, a novi je susret lidera političkih stranaka koji o tome trebaju odlučiti zakazan za 10. veljače, potvrdili su u ponedjeljak neki od očekivanih sudionika.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na konferenciji za novinstvo u Mostaru potvrdio je kako u četvrtak putuje u Sarajevo kako bi se u sjedištu parlamenta BiH sastao s liderima bošnjačkih političkih stranaka, dok je jedan od njih Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), gotovo istodobno pojasnio kako je upravo on tehnički organizator tog susreta zajedno s Fahrudinom Radončićem, čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB).

Očekuje se kako će na sastanku biti i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pa bi taj sastanak po svom sastavu predstavljao nastavak pregovora koji su pretprošlog tjedna održani u Neumu, no nisu doveli do konačnog dogovora.

Lokalni mediji najavili su kako bi, ovisno o tijeku priprema za novi sarajevski sastanak, u BiH trebala ponovo doputovati i Angelina Eichhorst, ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU.

Ona je zajedno s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom posredovala u neumskim pregovorima.

Na novom sastanku u Sarajevu vjerojatno neće biti predstavnika SDP BiH, Naše stranke (NS) i Demokratske fronte Željka Komšića (DF), jer su oni odbili sudjelovati i na pregovorima u Neumu tražeći da se prije toga okonča blokada rada tijela vlasti BiH koju provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba.

Glavni cilj pregovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka je dogovoriti novi model izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH kako bi se u tim tijelima osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Pregovori su trenutačno koncentrirani na tzv. elektorski model, po kojemu bi se o tim pozicijama odlučivalo na temelju glasova birača iz deset županija u Federaciji BiH.

HDZ BiH u slučaju Predsjedništva BiH pri tom inzistira na dvije izborne liste s kojih bi se birali bošnjački odnosno hrvatski član državnog vrha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!