Čović: Povijesno dobar rezultat na izborima potvrda ispravnosti hrvatske politike

03.10.2022.

12:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je u ponedjeljak kako su HDZ BiH i stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ostvarile "povijesno dobar" rezultat na nedjeljnim općim izborima u Bosni i Hercegovini te da je to potvrda ispravnosti hrvatske politike u Hrvatskoj i BiH.    

Stranke HDZ BiH i HNS-a BiH ostvarile su povijesno dobar rezultat na izborima unatoč "nepravednom izbornom zakonu", a nedjeljni izbori potvrdili su ispravnost hrvatske politike u BiH i Hrvatskoj, naveo je na svom Twitteru Čović nakon objavljivanja novih rezultata u ponedjeljak ujutro.

- Hrvati u BiH žele osigurati i zaštititi svoju jednakopravnost i ustavnu poziciju, istaknuo je Čović u komentaru u kojemu je uputio zahvalu premijeru Andreju Plenkoviću na doprinosu i kontinuiranoj potpori u rješavanju ovog iznimno važnog pitanja za hrvatski narod u BiH.

Čović je očito aludirao na lobiranje i tihu diplomaciju vlade Andreja Plenkovića pri jučerašnjem donošenju izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, koje je donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, što su poduprle američka i britanska administracija. Tim je izmjenama smanjena mogućnost da bošnjačke stranke preglasaju Hrvate i izaberu im dominantan broj izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH, koji je ključan za izbor izvršne vlasti.


Unatoč tome za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na jučerašnjim izborima izabran je Željko Komšić, za kojega su većinski glasale sredine s bošnjačkom većinom.

Takav je rasplet katastrofalno lošim ocijenio čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

- Komšić nije kandidat kojega je ikada podržao hrvatski narod, nikada nije došao u većinski hrvatske općine, njegova politika ne odgovara cilju koji provodi, rekao je Cvitanović.

Dodao je kako je "on bio drugi kandidat bošnjačkog naroda i to će biti užasan detalj za cijelu BiH ako pobijedi".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!