Izbori u BiH: hrvatski član Predsjedništva Krišto ili Komšić

03.10.2022.

08:22

Autor: Tamara Marković/Vijesti/HRT

Željko Komšić i Borjana Krišto

Željko Komšić i Borjana Krišto

Foto: HTV / HRT

Nakon provedenih općih izbora u BiH, prebrojeno je gotovo 55 posto glasova, a noć je bila puna obrata. Kad je riječ o članu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda - trenutačno vodi Borjana Krišto, ali u tijesnoj borbi sa Željkom Komšićem. Vezano za bošnjačkog člana - Denis Bećirović pobijedio je Bakira Izetbegovića, a u Republici Srpskoj pobjedu je odnijela Željka Cvijanović. No pravo iznenađenje napravio je visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda. 

Na dosad možda i najneizvjesnijim općim izborima, građani Bosne i Hercegovine birali su 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti. Nakon noći prepune obrata, još se uvijek čeka službena potvrda za hrvatskog člana Predsjedništva. Prema posljednjim preliminarnim podacima, kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto ima 117.000 tj. 51% glasova, a kandidat Demokratske fronte Željko Komšić 110.000 ili 48,64% glasova.

- Ne želimo se zamarati drugim brojkama, mi znamo da smo u ova izborna pravila i ovu izbornu utrku ušli po istim izbornim pravilima i procedurama gdje bošnjački narod može izabrati odnosno uzurpirati poziciju hrvatskog člana predsjedništva tako da ja mogu reći da se osjećam kao pobjednica hrvatskog naroda. Ukoliko budu rezultati drugačiji, najveći gubitnik može biti BiH, rekla je Krišto.

- Sada kako stvari stoje sasvim je jasno, ne samo tko će biti u Predsjedništvu BiH, nego i kakva će vlast izgledati, barem po strukturi izabranih u parlamente. Kažem kako stvari stoje, to ćemo ipak sačekati da bude precizno, rekao je Komšić.

Izbori su donijeli promjene u odnosima snaga među strankama koje okupljaju pretežno bošnjačko tijelo. Naime, Bakir Izetbegović, prema posljednjim informacijama, doživio je poraz u svim kantonima. Uvjerljivo je pobijedio SDP-ov Denis Bećirović, a u Republici Srpskoj rezultati - u skladu s očekivanjima. Pobjedu je odnijela Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

- Životi naših ljudi u ovoj zemlji su najvažniji i zato pozivam sve ljude na jedinstvo kako bi građanima Bosne i Hercegovine bilo bolje, rekao je Bećirović.

- U ovom trenutku proglašavam gospođu Željku Cvijanović koja je definitivno pobijedila na mjestu člana predsjedništva i da ona ide u predsjedništvo, a ja da sam pobijedio na mjestu predsjednika republike. Hvala lijepa, rekao je Dodik.

Ali pravo iznenađenje večeri donio je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt nametnuvši izmjene izbornog zakona. Izmjene se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije i način donošenja odluka.

- U nedostatku domaćeg konsenzusa, a u skladu sa svojim mandatom i potrebama ljudi, danas sam donio odluke. Uvodi se mehanizam deblokade i strogi rokovi koji će čuvati dobro funkcioniranje Federacije. Pojednostavnjeni su mnogi postupci, uvode se ograničenja, ali i posljedice za njihovo ignoriranje. Prema današnjoj odluci, nijedna politička stranka ni bilo tko od izabranih više neće moći držati Federaciju kao taoca i očekujem zajedničko opredjeljenje za konstruktivan zajednički rad, rekao je Schmidt.


Iz HDZ-a BiH poručuju da bi Schmidt trebao sve odluke prijašnjih visokih predstavnika staviti izvan snage.

- U narednim ćemo danima imati potpun stav oko ovog što je večeras nametnuto, jer nemoguće je sada porediti s izbornim tekstom, što je to točno koliko to znači, izračunati sve ono što je visoki predstavnik donio. Ne bih sad spekulirao o tome, a ovo što govorim jasan je stav da bi visoki predstavnik trebao van snage staviti sve odluke visokih predstavnika od ranije jer je time narušio jedan sporazum koji smo potpisali a time su se jednostavno promijenili odnosi u BiH, rekao je Marinko Čavara, Hrvatski narodni sabor BiH.

- Ono što smo do sada vidjeli da se radi o dobrim izmjenama koje idu u pravcu deblokade institucija i brzog formiranja vlasti nakon izbora. To su odredbe koje se tiču uspostave Doma naroda, koje se tiču imenovanja sudaca Ustavnog suda, sve ono što je do sada bilo problem i zbog čega se određeni organi izvršne vlasti nisu mogli formirati u navedenim rokovima, rekla je Alma Čolo, SDA.

- Netko tko nema legitimitet Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda, a sve i da ima neki visoki predstavnik koji je izabran u skladu s aneksom 10 nema pravo da bilo što nameće u BiH. To su stvari s kojima ćemo se obračunavati u narednom periodu. Mi ne prihvaćamo nikakve odluke koje se donose nametanjem, nitko nema pravo da nameće, rekao je Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

U izbornom danu zabilježen je i niz incidenata, od napada na promatrača OESS-a u Doboju do nepravilnosti u radu biračkih odbora u oba entiteta i Distriktu Brčko. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, na birališta diljem zemlje do 19 je sati izašlo 50% birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!