Čović: probošnjačke stranke krivci jer BiH nije dobila status kandidata

24.06.2022.

17:35

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović nazvao je probošnjačke unitarističke stranke kočničarima zbog kojih BiH nije dobila kandidatski status s Europskom unijom te izrazio očekivanje da će se do kraja godine izmijeniti izborni zakon kako bi se mogli provesti izborni rezultati.

- Konačno smo dobili poruku koju bismo trebali svi razumjeti, a osobito predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, nacionalisti koji pokušavaju stalno okriviti nekoga za nefunkcioniranje BiH, da razumiju da su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa u BiH, rekao je Čović u petak u Mostaru.

Nakon što je Europsko vijeće objavilo odluku kojom se približavanje Bosne i Hercegovine uvjetuje ispunjavanjem nedavnog političkog sporazuma iz Bruxellesa, uz eksplicitno isticanje reforme izbornog zakona i ustava, bosanskohercegovačka šefica diplomacije Bisera Turković (dužnosnica bošnjačke SDA) neizravno je optužila HDZ BiH i SNSD za blokadu državnih institucija i donošenja reformskih zakona.

Mediji u Sarajevu odreda ističu da Zakon o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), o sukobu interesa i Zakon o javnim nabavama nije usvojen zbog protivljenja HDZ-a BiH i SNSD-a.

Čelnik HNS-a BiH, inače i čelnik HDZ-a BiH, ocijenio je da zbog bošnjačkih stranaka BiH nije dobila kandidatski status zadnjih šest godina.

Pozvao je na izmjene Izbornoga zakona tvrdeći da je to uvjet kako bi se mogli provesti izbori zakazani najesen u Bosni i Hercegovini. Po Čoviću to bi moglo voditi i dobivanju statusa kandidata.

- Mi moramo promijeniti izborno zakonodavstvo odmah kako bismo mogli provesti izborne rezultate nakon izbora da bismo najesen dobili kandidatski status, rekao je.

- Ključno će biti dobiti odgovor na pitanje može li se spriječiti da brojniji Bošnjaci biraju manje brojnijim Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, istaknuo je.

Za 2. listopada u BiH su zakazani opći izbori. U Izbornom zakonu te zemlje izbrisane su odredbe o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

Hrvatski predstavnici tvrde da se ne mogu na zakonit način izabrati zastupnici u taj dom što bi onda moglo dovesti ovaj entitet, ali i cijelu BiH u krizu jer se državni Dom naroda BiH popunjava zastupnicima iz federalnog doma.

U tri navrata glasovima uglavnom bošnjačkih birača za hrvatskog člana BiH Predsjedništva biran je Željko Komšić, koji je najavio novu kandidaturu za tu poziciju.

Unatoč posredovanja dužnosnika EU i SAD-a i višemjesečnih razgovora, do danas hrvatske i bošnjačke stranke nisu uspjele postići dogovor o izbornoj reformi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!