Čović: Rješenje koje uvažava presude

19:26 / 07.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Željana Zovko, Dragan Čović

Željana Zovko, Dragan Čović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović potvrdio je da su u tijeku razgovori o promjeni izbornog zakona. Vode se na razini eksperata. Čović je rekao da Hrvati imaju rješenje koje uvažava presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava u Strasbourgu, a to rješenje poštuje i legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda. Ponudili su ga, kaže, predstavnicima Europske unije i SAD-a. Istodobno, četvero hrvatskih zastupnika u Europarlamentu iz skupine Pučana, boravi u posjetu Bosni i Hercegovini.


- Dokle se stiglo s izmjenama Izbornog zakona i što je ono što mi kao zastupnici HDZ-a Republike Hrvatske i kao zastupnici u Europskom parlamentu možemo više učiniti kako bismo ovu situaciju koja poprima zabrinjavajuće razmjere razjasnili našim kolegama u Europskom parlamentu, rekla je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu.

- Rješavamo pitanje da se svaki građanin BiH može kandidirati za Predsjedništvo i za Dom naroda i sad su to te vještine da s jednom ili dvije rečenice pravno utemeljene, da vam to netko kaže tko skrbi o pravnom standardu EU. To je dijelom i Venecijanska komisija koja može kazati da smo ispoštovali presude Suda iz Strasbourga. Mislim da je naš prijedlog ispoštovao sve presude Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH, ustvrdio je Dragan Čović.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!