Čović s Varhelyijem: EU najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH

29.11.2022.

12:54

Autor: I.Z./HRT/Hina

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je danas, tijekom susreta s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, kako je Europska unija najvažniji vanjskopolitički prioritet za BiH, a s povjerenikom EU-a razgovarao je i o uspostavi vlasti između HDZ-a BiH i probošnjačke 'osmorke'. 

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, Čović je s europskim povjerenikom EU-a razgovarao neposredno prije potpisivanja dokumenta naziva Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi trebao biti osnova uspostave vlasti sa strankama 'osmorke'.

Čović je u razgovorima istaknuo kako "europska BiH nema alternativu te kako Europska unija ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet sada i u budućnosti".

Sugovornici su razgovarali o mogućnosti stjecanja kandidacijskog statusa te o tome što je potrebno učiniti kako bi BiH ispunila ključne reforme i uspostavila vlast nakon općih izbora održanih u listopadu 2022.

Predsjednik HDZ-a BiH izrazio je posebnu zahvalnost povjereniku za susjedstvo i proširenje na predanosti u radu za europsku BiH, te ga je nazvao "dokazanim i predanim prijateljem BiH".

Povjerenik Varhelyi i prije je nagovijestio mogućnost da Europsko vijeće već u prosincu prihvati preporuku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status za članstvo. Pri tome se od državnog Vijeća ministara BiH koje je u odlasku očekuje prihvaćanje nekoliko reformskih zakona i mjera.

Čelnik HDZ-a BiH danas je s predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, koji predstavlja osam probošnjačkih stranaka, potpisao sporazum na temelju kojega bi zajedno uspostavili vlast na razini entiteta Federacije BiH i države BiH. To će biti put da HDZ BiH mijenja političkog partnera i da to više nije vodeća bošnjačka stranka SDA, za koju je Čović istaknuo da je izigrala više dogovora, uključujući i onaj o izmjeni Izbornoga zakona i ustavnih reformi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!