Čović: Uspostaviti vlast do prosinca i dobiti kandidacijski status za BiH u EU-u

21.10.2022.

16:34

Autor: P.F./Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će se vlast u BiH uspostaviti do prosinca te najavio dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen, što bi trebalo biti poticaj za provedbu reformi koje bi omogućile da BiH dobije kandidacijski status za članstvo u EU-u do kraja godine.

- U roku od 30 dana treba uspostaviti vlast. Ne da bismo podijelili fotelje, nego dobili partnere koji će s nama usuglasiti program za sljedeće četiri godine, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice čelništva najsnažnije hrvatske stranke HDZ-a BiH.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) koje provodi izbore trebalo bi početkom studenog proglasiti rezultate općih izbora u zemlji održanih 2. listopada. No ta institucija još nije zbrojila rezultate izbora za sve razine vlasti, te se ponovno broje listići s izbora za predsjednika Republike Srpske.

Čović je potvrdio kako je već razgovarao s predstavnicima drugih hrvatskih stranaka te dužnosnicima bošnjačkih i srpskih stranaka. Naveo je kako ima dojam da partnerske stranke iz drugih dvaju naroda razumiju zahtjeve Hrvatskog narodnog sabora BiH koje se odnose na promjenu Izbornog zakona i ustava zemlje kako bi se otklonile mogućnosti nastavka preglasavanja Hrvata.

Čelnik HDZ-a BiH kazao je kako je očekivao da visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izmijeni Izborni zakon kako bi se spriječilo ponovno nametanje hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Najavio je kako će dužnosnici stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora prednjačiti u provedbi reformi vezanih za europski i put zemlje prema NATO-u.

- S naše strane sve ono što treba prilagodit ćemo europskim standardima. Sve što od nas Bruxelles zatraži. Tu nema dvojbi, rekao je.

Najavio je dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen sljedećeg tjedna u BiH što je ocijenio ohrabrenjem kako bi BiH dobila kandidacijski status ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!