Čović za što bržu uspostavu vlasti u BiH i nastavak razgovora o reformama

11.10.2022.

13:54

Autor: T.D./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je u utorak na što bržu uspostavu vlasti u BiH na temelju rezultata nedavno održanih izbora te na početak razgovora o izbornoj i ustavnoj reformi te ubrzanje zemlje na putu prema članstvu u EU i NATO savezu.


- Izražavamo apsolutnu spremnost političke i programske suradnje sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svojih naroda kako bismo formirali vlast na svim razinama što je prije moguće, a najkasnije do kraja ove godine. To mora biti prioritet svih nas, navodi Čović u pismu koje je uputio predstavnicima međunarodne zajednice zahvalivši im na angažmanu oko izbora u BiH.

Dodao je kako odmah nakon uspostave vlasti treba započeti razgovore o ograničenim izmjenama ustava i izbornoga zakonodavstva u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Presudama Europskog suda inzistira se na otklanjanju diskriminacije prema manjinama, dok se po onoj Ustavnog suda BiH inzistira na tome da se osigura jednakopravnost Hrvata i spriječi njihovo preglasavanje.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i ustava Federacije BiH kojim je smanjena mogućnost da brojniji Bošnjaci posve isključe Hrvate iz izvršne vlasti u Federaciji BiH i državi BiH.

Čović navodi kako su ustavne i izborne reforme preduvjet za političku stabilnost i napredak države prema EU i NATO savezu.

Također je izrazio razočaranje što su Hrvati ponovno preglasani pri izboru člana Predsjedništva BiH te je takvu politiku nazvao "retrogradnom i antiustavnom" budući da se njome narušava povjerenje između Bošnjaka i Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!