Čović za HRT: U svakom slučaju bili bismo preglasani

03.10.2022.

19:11

Autor: Ilko Barbarić/Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/IMS

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: HTV / HRT

Jasno je izraženo nezadovoljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića ponovnim izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. I dalje se postavlja pitanje osiguravanja ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti svih triju naroda i u Predsjedništvu nakon što su birači iskazali svoju volju. S Čovićem je za Dnevnik u Mostaru razgovarao Ivica Đuzel. Izbori u BiH promijenili su odnos političkih snaga u državi, donijeli određene promjene u vrhu vlasti. Visoki je predstavnik svojim potezom dodatno začinio političku scenu. Iz Sarajeva je Ilko Barbarić rekao malo više o mogućim daljnjim potezima poraženog Bakira Izetbegovića, čelnika najveće bošnjačke stranke SDA-e. On smatra da nije imao izgleda u srazu s kandidatom 11 oporbenih stranaka, no tvrdi da se bez SDA-e ipak neće moći formirati vlast.Nezadovoljstvo izborom Komšića

Borjana Krišto dobila je 165.000 glasova, najviše do sada. Čović smatra da će ih dobiti oko 180.000.

- Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju, rekao je. 

Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova. 

- Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli - da naš narod želi imati legitimne predstavnike. 

S Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego što je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su 7-8 minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces. 

Rekao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje. 

U parlamentu Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u pet županija, a na razini BiH siguran je da rezultat jamči potpunu uključenost u izvršnu vlast. 

- Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, ovo što radi bošnjački narod, da  4. put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, a želimo li biti kandidat EU-a prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav. 

Poručio je da će se baviti životnim, ekonomskim, socijalnim pitanjima, uz politička pitanja.

HDZ najpoželjniji partner za formiranje vlasti u BiH

Ilko Barbarić iz Sarajeva je javio da je SDA pobijedila na mnogim razinama. Tri najjače vodeće stranke su HDZ, SDA te SNSD. 

Izetbegović se nije izjasnio s kim će u koaliciju, no neki analitičari kažu da je HDZ najpoželjniji partner za formiranje vlasti u BiH na svim razinama. 

Neki su rekli i da je Schmidtov potez svojevrsni ustupak HDZ-u, što je negativno jer je tako na neki način ojačana uloga Doma naroda parlamenta FBiH. 

Večeras je objavljeno i da je visoki dužnosnik SDA BiH Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu jer je prije nekoliko godina pisao pisma kako bi ih privoljeli da daju glas za njegovu stranku, javio je Barbarić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!