12:17 / 16.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

COVID-19: Stopa zaraze bliži se rekordu

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a

Foto: Fabrice Coffrini / REUTERS

Broj novih slučajeva koronavirusa tjedno gotovo se udvostručio u svijetu u protekla dva mjeseca i približava se dosad najvećoj stopi zaraze u pandemiji, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Slučajevi zaraze i smrtni slučajevi povećavaju se zabrinjavajućim stopama, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu, s naglaskom na stanje u Papui Novoj  Gvineji (PNG) i zapadnoj pacifičkoj regiji.


Šef WHO-a rekao je da vrlo zabrinut za PNG i da je ključno da zemlja primi što je moguće više cjepiva protiv bolesti COVID-19.


- Iako su ove brojke i dalje manje nego u drugim zemljama, porast je nagli i WHO je zabrinut zbog moguće puno veće epidemije, rekao je Tedros. 


PNG je potvrdio više od 9300 zaraza i 82 umrlih. 

Ministar zdravstva te zemlje, Jelta Wong, rekao je kako je veliki izazov uvjeriti ljude da nose maske i ukloniti nevjericu u samu bolest, što bi moglo zakomplicirati uvođenje cijepljenja.


- Situacija je trenutačno iznimno izazovna, rekao je o PNG-u Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik.


Dužnosnici WHO-a naveli su da su tri tima hitne medicinske pomoći pristigla u PNG ovaj tjedan iz Australije, SAD-a i Njemačke.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!