07:03 / 12.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

COVID-19 u SAD-u dosad odnio milijun života

Covid-19 u SAD-u dosad odnio milijun života

Covid-19 u SAD-u dosad odnio milijun života

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države dosad su zabilježile više od milijun smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19, pokazuju podaci novinske agencije Reuters, čime je ta nekada nezamisliva prijelomnica prijeđena otprilike dvije godine nakon prvog slučaja koronavirusa u toj zemlji.

Podatak o milijun preminulih snažan je podsjetnik na strašne gubitke izazvane pandemijom u vrijeme kada su mnogi počeli polako zaboravljati na opasnost koju taj virus predstavlja, a znači da je od posljedica bolesti izazvane koronavirusom umro svaki 327. Amerikanac, odnosno više od ukupnog stanovništva San Francisca ili Seattlea.

Do trenutka kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka 2020. proglasila COVID-19 globalnom pandemijom, virus je u Sjedinjenim Državama odnio 36 života. U mjesecima koji su slijedili, smrtonosni se virus proširio poput šumskog požara, pronalazeći plodno tlo u gusto naseljenim urbanim područjima kao što je New York City, a zatim je dosegnuo svaki i najudaljeniji kutak te goleme zemlje.

Do lipnja 2020. broj umrlih u SAD-u premašio je ukupan broj poginulih američkih vojnika u Prvom svjetskom ratu, a do siječnja 2021., kada je zabilježeno više od 405.000 umrlih, premašio je američke vojne gubitke u Drugom svjetskom ratu.

U jednom razdoblju u siječnju prošle godine, u SAD-u je svakodnevno u prosjeku umiralo više ljudi od koronavirusa nego što ih je poginulo u napadima na New York 11. rujna 2001.

Sa 6,7 milijuna potvrđenih smrti na globalnoj razini, nema puno mjesta na svijetu koja ta bolest nije poharala. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stvarni broj žrtava - koji uključuje one koji su umrli od posljedica komplikacija COVID-a te one koji su umrli od neizravnih posljedica pandemije - vjerojatno je bliži 15 milijuna.

Iako se do sada svijet većinom počeo vraćati na "staro normalno", znanstvenici već rade na novoj docjepnoj dozi (booster) jer virus nastavlja mutirati.


- Ni u kojem slučaju nije gotovo, kazao je nedavno glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena Anthony Fauci.

- Još se nalazimo u globalnoj pandemiji, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!