21:13 / 10.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Politika Kine nultog COVID-a "neodrživa je"

Politika nulte stope zaraze

Politika nulte stope zaraze

Foto: Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Politika službene Kine o postizanju nulte stope zaraze u suzbijanju pandemije COVID-19 "neodrživa" je, rekao je u utorak glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus te izvijestio da je o tome razgovarao s kineskim stručnjacima.

- Kad govorimo o strategiji nulte stope COVID-19, ne mislimo da je to održivo, rekao je novinarima u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Ponašanje virusa sada i ponašanje koje se predviđa u budućnosti zahtijeva drukčiju strategiju, kazao je.

- Treba se prilagoditi okolnostima, rekao je direktor WHO-a za izvanredna stanja Michael Ryan.

Neko vrijeme strategija koju je primijenila Kina davala je rezultate i Kina je imala vrlo malen broj umrlih od covida u odnosu na broj stanovnika.

Nakon rasta broja mrtvih od veljače i ožujka, logično je da vlada reagira, rekao je Ryan, "ali sve ove akcije, kao što ponavljamo od početka, moraju biti donesene uz poštivanje pojedinaca i ljudskih prava".

Krajem prošlog tjedna, Kina je ponovno izjavila da nastavlja provoditi strategiju nulte stope covida, što je "velik adut" protiv koronavirusa, unatoč rastućoj frustraciji u Šangaju gdje stanovništvo, tjednima zatvoreno, prosvjeduje lupajući loncima i po prozorima.

Kineske vlasti tvrde da su rigoroznom strategijom Kinezi živjeli gotovo normalno od 2020. i ograničili broj mrtvih na manje od 5000 prema službenim podacima.

No varijanta omikron, koja je visoko zarazna, promijenila je trend.

Doktor Ryan je pozvao na primjenu "dinamičnih, prilagodljivih i elastičnih politika" jer neprilagodljivost može "izazvati mnogo štete".

Maria Van Kerkhove, zadužena za nadzor borbe protiv covida u okviru WHO-a, inzistirala je na činjenici da je danas nemoguće zaustaviti svaki prijenos virusa.

- Naš cilj na svjetskoj razini nije uočiti svaki slučaj i zaustaviti svaku transmisiju. To doista nije moguće sada, priznala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!