11:53 / 17.11.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Slovenske bolnice na rubu kapaciteta

Ljubljana u doba pandemije

Ljubljana u doba pandemije

Foto: GStamenov / Shutterstock

U Sloveniji je potvrđeno 4 276 novih zaraza koronavirusom, uz 17 preminulih među oboljelima, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ). Epidemiolozi stanje ocjenjuju sve lošijim i smatraju da su potrebne nove mjere.


Uz 10.046 testiranja, u protekla 24 sata potvrđeno je 4 276 infekcija, a pozitivno je bilo 42,6% testova, podaci su NIJZ-a.


Udio pozitivnih je manji nego prethodni dan kad je bio pozitivan svaki drugi test, no stanje je i dalje vrlo ozbiljno, a vrhunac širenja zaraza u ovom valu očekuje se sredinom idućeg tjedna.


Očekuje se da će broj hospitalizacija i dalje rasti, upozoravaju epidemiolozi koji će, kako se očekuje, tijekom dana vladi predložiti nove mjere.


Među prijedlozima su dodatne restrikcije za uslužne djelatnosti, nastava na fakultetima na daljinu, osim za vježbe, i preporuka poslodavcima da što više ljudi koji to mogu radi od kuće, potvrdila je infektologinja Mateja Logar koja vodi vladin tim za COVID.


Slovenske bolnice i dalje su na krajnjem rubu kapaciteta za covid bolesnike


Potvrđeno je da je pomoć jedne svoje medicinske ekipe bolnici u Šempeteru ponudila Italija, u kojoj je epidemiološko stanje mnogo bolje, no u slovenskom ministarstvu zdravstva kažu da još nije ništa definitivno dogovoreno.


Prema posljednjim podacima,  sedmodnevni prosjek zaraza povećao se na 3 270 slučajeva. Visoka je i 14-dnevna incidencija,  2 195 zaraza na 100.000 stanovnika. 


Ukupan broj cijepljenih, unatoč nešto povećanom interesu zadnjih dana, nije prešao 53,7 posto.


Dosad je ovog je mjeseca s COVID-om u Sloveniji umrlo 230 pacijenata, a od početka epidemije 4 975, službeni je podatak ministarstva zdravstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!