Crna Gora: Smijenjen ministar koji negira genocid u Srebrenici

17.06.2021.

22:22

Autor: HRT/Hina/J.L.

Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore

Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Crnogorski parlament razriješio je ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je ranije javno negirao genocid u Srebrenici, a istodobno je usvojena rezolucija u kojoj se osuđuje genocid u tom gradu.

Oba teksta usvojena su zahvaljujući glasovima oporbe. Tijesnu većinu 43 od 81 zastupnika imao je prijedlog premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra Vladimira Leposavića koji je u javnom nastupu relativizirao genocid u Srebrenici te osporio presude Suda za ratne zločine u Den Haagu.

Leposavić je ranije rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, rekavši tada da je Sud za ratne zločine u Den Haagu izgubio legitimitet.

Njegovu smjenu, uoči glasanja, zatražile su u pismu crnogorskim zastupnicima i predstavnice udruženje Majke Srebrenice.

Rezolucija o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržane od cjelokupne oporbe, dobila je podršku 55 zastupnika, dok su protiv bili su zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Prevagu su u glasanju za oba teksta donijeli glasovi zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koji su večeras prekinuli bojkot rada parlamenta i vratili se u plenarnu dvoranu kako bi glasali.

Rezolucija o Srebrenici najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko 8000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Iz prosrpskog Demokratskog fronta priopćili su da je u Crnoj Gori došlo do političke krize te da će sada njihovi zastupnici bojkotirati rad parlamenta dok se ne postigne novi dogovor unutar tri koalicije na vlasti koje su krajem kolovoza prošle godine nakon tri desetljeća svrgnule sa vlasti Mila Đukanovića i njegovu DPS.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!