Crna Gora: Vuksanović napustio Abazovićevu vladu

22.10.2022.

22:24

Autor: Hina/I.B.

Podgorica

Podgorica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čelnik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović podnio je ostavku na funkciju ministra bez portfelja u tehničkoj vladi premijera Dritana Abazovića.

Crnogorski parlament prethodno je na inicijativu Abazovića smijenio ministre obrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

Vuksanović smatra da su dvojica ministara smijenjena nezakonito, jer je Abazovićeva vlada već izgubila povjerenje zastupnika sredinom kolovoza, te da je razlog za smjenu njihova inicijativa za postavljanje spomen-ploče u nekadašnjem logoru Morinj.

"Podnosim ostavku na mjesto ministra u vladi Crne Gore. Smatram da je motiv za smjenu ministara u već smijenjenoj vladi postavljanje spomen ploče u Morinju, a da su uzroci mnogo dublji, ali i očigledni - Konjevic i Krivokapić smijenjeni su jer brane interese Crne Gore i zastupaju temeljne vrijednosti na kojima počiva njena državnost", naveo je Vuksanović.

Dodao je da bi njegov ostanak u vladi, pa i u tehničkom mandatu, "bio kompromitacija i iznevjerilo bi vrijednosti za koje se borio sve ove godine".

Vuksanović je bio jedini Hrvat u Abazovićevoj vladi koja je formirana u travnju. Njegov HGI na parlamentarnim izborima 2020. godine nije uspio prijeći prag i ući u crnogorski parlament.

Crnogorski parlament smijenio je ministre obrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na sjednici koja je završila u subotu rano ujutro.

Inicijativu za njihovu smjenu podnio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, čijoj vladi je sredinom kolovoza izglasano nepovjerenje.

Upravo su Konjević i Krivokapić inicijatori postavljanja spomen-ploče u bivšem logoru za hrvatske zarobljenike Morinju, nedaleko od Kotora, čije je uklanjanje naložila crnogorska inspekcija. Premijer Abazović je kasnije rekao da su to učinili bez konzultacija s vladom i suprotno zakonu o spomen obilježjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!