Crnomorski žitni koridor: Nastavljene inspekcije brodova

19.04.2023.

11:17

Autor: HRT/D.M./Hina

Tankeri u Bosporu

Tankeri u Bosporu

Foto: Yoruk Isik / REUTERS

Nastavljaju se inspekcije brodova prema sporazumu o sigurnom izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredništvo UN-a, rekao je potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov. Napisao je na Facebooku da se "inspekcije brodova nastavljaju unatoč pokušajima Ruske Federacije da ugrozi sporazum".

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da su inspekcije već obnovljene nakon dva dana razgovora, pozivajući se na ured za medije koordinatora UN-a. Kubrakov je u Turskoj kako bi razgovarao o statusu crnomorskog žitnog koridora koji su Rusija i Ukrajina dogovorile prošlog srpnja kako bi pomogle u ublažavanju globalne prehrambene krize.

Moskva je rekla da je pristala na produljenje sporazuma samo do 18. svibnja. Kijev i UN traže sporazum kojim će se osigurati nastavak te žitne inicijative. Kijev je naveo da su ruski inspektori prestali propuštati brodove koji su trebali prevoziti žito iz Ukrajine.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je u srijedu da Moskva dodatno otežava Ukrajini sada kada su tri istočnoeuropske zemlje zabranile uvoz ukrajinskih žitarica i prehrambenih proizvoda. Novinarima je rekao kako "Rusi očito nisu mogli ne iskoristiti ove nijanse na zapadnoj (ukrajinskoj) granici".

Agencija RIA je u srijedu prenijela priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova da Ukrajina i Ujedinjeni narodi uzrokuju poteškoće s inspekcijama brodova.

Ukrajina i Poljska postigle su u utorak dogovor o deblokadi tranzita ukrajinskog žita od petka, ali zabrane uvoza ostaju na snazi u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!