12:49 / 22.08.2020.

Autor: Danko Družijanić/Vijesti/HTV/IMS

Čudne okolnosti Navaljnijeva transfera u Njemačku?

Navalni stiže u Berlin na liječenje (Foto: REUTERS/Christian Mang)

Navalni stiže u Berlin na liječenje (Foto: REUTERS/Christian Mang)

Foto: - / REUTERS

Jučer su Navaljnijevi suradnici prepričali navodni događaj iz bolnice.
Ruski oporbeni aktivist Aleksej Navaljni prebačen je iz bolnice u sibirskom Omsku u Berlin gdje bi se trebao nastaviti liječiti. Ruska bolnica u koju je  primljen u četvrtak odobrila je njegov put u Njemačku rekavši da mu je zdravstveno stanje "stabilno".Nakon gotovo cjelodnevnog natezanja i oprečnih mišljenja, ruski liječnici sinoć su pristali da se Navaljnog prebaci na liječenje u Njemačku.

- Ekipa njemačkih liječnika procijenila je da je on sposoban podnijeti putovanje zrakoplovom, i oni jamče kako će ga prevesti do odredišta, Berlina, kazao je Anatolij Kaliničenko, zamjenik ravnatelja bolnice u Omsku.

Navaljni je u vidljivo teškom stanju, bez svijesti, u induciranoj komi. Liječnici tvrde da ipak nije životno ugrožen.

Glasnogovornica Alekseja Navaljnog na društvenim je mrežama navela da je i sam transfer bio proveden u čudnim okolnostima.

"Aleksej Navaljni unesen je u ambulantno vozilo i prevezen u zračnu luku. U isto vrijeme, Oleg Navaljni, Ivan Ždanov i ja bili smo u bolnici i postojao je dogovor da ćemo se voziti s njim u istom vozilu. Ali oni su ga ipak odvezli u tajnosti, bez nas" - napisala je.

No ruski liječnici koji su se o njemu brinuli u bolnici u Omsku i dalje ustraju kako nema govora o trovanju nekom supstancijom unesenom u organizam.

- Dijagnoza trovanja je definitivno odbačena, na temelju toksikološke ekspertize. Određena dijagnoza je donesena, i ona sa svojim komplikacijama, objašnjava njegovo stanje, kaže Kaliničenko.

Jučer su Navaljnijevi suradnici prepričali navodni događaj iz bolnice kada je policijska službenica na svojem mobitelu pokazivala nalaz koji potvrđuje prisutnost vrlo opasne supstancije, no glavni je liječnik samo kazao: "Dobro, ali ja o tome nisam informiran".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!