10:08 / 01.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Cuomo optužen za seksualne prijestupe, tvrdi da je "krivo protumačen"

Moćni guverner optužen za zlostavljanje

Moćni guverner optužen za zlostavljanje

Foto: FW1F/Leslie Adler / REUTERS

Moćni guverner države New York Andrew Cuomo, iz redova demokrata, u nedjelju je, nakon što ga je i druga suradnica prijavila za seksualni prijestup, rekao kako mu je "uistinu žao" da su njegovo ponašanje i izjave protumačene kao "neželjeno udvaranje". 

Prema njegovim riječima, često se šalio na dobroćudan način kako bi atmosfera na radnom mjestu "bila opuštenija".


 Priopćio je kako želi jasno dati do znanja da "nikada nije nekoga dirao na neprimjeren način niti je ikada očijukao kao bi osobu doveo u neugodan položaj".


Njegova savjetnica, 36-godišnja Lindsey Boylan, rekla je da ju je guverner poljubio u usta te joj sugerirao da igraju "poker na skidanje" te je u više navrata pokušao dirati njezine grudi, leđa i noge.


U subotu je i 25-godišnja Charlotte Bennett za New York Times izjavila da joj se Cuomo "nabacivao" u proljeće 2020. te da se "osjećala nelagodno".


Cuomo pozvan da podnese ostavku


Neki su članovi Kongresa, uključujući i njujoršku demokratsku senatoricu Alessandru Biaggi, pozvali Cuoma da podnese ostavku, a Biaggi ga je na Twitteru nazvala i "čudovištem".


Cuomo, koji obnaša treći mandat, rekao je da se situacija "ne može i ne bi trebala rješavati u medijima". Sam Cuomo je pozvao bivšu saveznu sutkinju da preispita optužbe na njegov račun koje on odlučno odbacuje, no taj je prijedlog naišao na oštre kritike jer se radi o osobi koja je dugo godina blisko surađivala s njujorškim guvernerom.


Umjesto toga traži se da "stvarnu neovisnu istragu" vodi državna tužiteljica New Yorka Letitia James, također demokratkinja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!