Dan s hrvatskim spasiocima u Turskoj

11.02.2023.

Zadnja izmjena 19:47

Autor: Adrijan Vucić, Tamara Marković/Dnevnik/HRT/A.S.

Dan s Hrvatskim volonterima

Dan s Hrvatskim volonterima

Foto: Dnevnik / HRT

Jutro za spasioce počinje u mobilnom, koordinacijskom centru. Ondje timovi od turskih vlasti dobivaju informacije o sektoru koji će tog dana pretraživati.

Onda počinje utrka s vremenom. Potraga za svakim glasom koji dopire iz ruševina. Cilj je svima jednak - spasilačka ekipa iz Sarajeva danas je radila u koordinaciji s našim timom.

Važan dio tima čine psi koji pokušavaju nanjušiti gdje se nalaze preživjeli. Nimalo laka zadaća.

- Uvijek može biti staklo, metali razni aluminij, limovi na koje se mogu razrezati i uvijek postoji opasnost od padova, ili da nešto padne na njih ako dođe do nekakvog naknadnog. Oni su u stvari najugroženiji dok se radi, rekla je Nika Marković,vodič potražnog psa Gizma. 

Brojne potražne akcije u Turskoj prati cijeli svijet. Na terenu su mnoge novinarske ekipe.

- Svi gledaju kako svijet reagira na nevolje ljudi u ovoj zemlji i sjajno je što postoje tisuće spasilaca koji su došli podržati ovdašnje ljude i pomoći im da se vrate u život, kazala je Chriselda Lewis, novinarka iz Južnoafričke republike. 

Uz naše spasioce na terenu su i oni koji se o njima brinu. Među njima je i Ivan, kuhar Hrvatskog crvenog križa. Prvi ustaje, posljednji liježe. Uz pomoć drugih volontera kuha za 41 osobu. Kaže, resursi su mu ograničeni.

- Imamo nešto svoje, nemamo nekih namirnica, voća, salate i toga ali što imamo. Bit će gulaš imamo grah, i bit će neke krem juhe, bistre juha, svatko bira što želi, čaj ili kava, izjavio je Ivan Vuković, volonter gradskog Crvenog križa Županja. 

Posao za spasioce se nastavlja. Sve dok postoji nada da se iz ruševina može spasiti ijedan život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!