Počela deblokada brodova s ukrajinskom hranom

01.08.2022.

Zadnja izmjena 19:11

Autor: T.V./HRT

Brod s ukrajinskim žitaricama

Brod s ukrajinskim žitaricama

Foto: Oleksandr Kubrakov / via REUTERS

Prvo isplovljavanje broda s ukrajinskim žitaricama iz Odese. I to nakon pet mjeseci ruske blokade brodskog prometa Crnim morem. Za njim kreću i drugi s pripremljenih 600 tisuća tona tereta. I dok Moskva odbacuje odgovornost za globalnu prehrambenu krizu - predsjednik Zelenski upozorava da će u njegovoj zemlji zbog rata urod žita biti prepolovljen.

- Prvi brod sa žitaricama od početka ruske agresije isplovio je iz luke. Zahvaljujući potpori svih naših partnerskih zemalja i UN-a možemo u potpunosti provesti dogovor potpisan u Istanbulu, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Natovaren s 27 tisuća tona kukuruza, brod Razoni napušta Odesu. Prvi je koji isplovljava na otvoreno more od početka ruske agresije. Počela je provedba Istanbulskog sporazuma Ukrajine i Rusije kojim je precizirana deblokada teretnih brodova s ukrajinskom hranom. Razoni plovi prema libanonskoj luci Tripoli, a sutra bi trebao pristati u Bosporu gdje će ga pregledati turski, ukrajinski, ruski i UN-ovi inspektori.

- Sjajan je osjećaj. Kao da smo pušteni na slobodu nakon mjeseci u zatvoru. Ne mogu opisati osjećaj povratka kući nakon svih patnji, opsade i prijetnji koje smo proživjeli, kaže Abdullah Jendi, član posade broda "Razone"."

Nakon Razonija još 16 brodova isplovit će iz Odese. Natovareni su poljoprivrednim proizvodima presudnima za mnoge zemlje Bliskog istoka, Afrike i druge...

Europska unija pozdravlja početak dostave hrane, ali i podsjeća kako je Rusija nakon potpisivanja sporazuma raketama žestoko napala Odesu.

- Ovo je dobrodošao prvi korak u izbjegavanju globalne krize s hranom koja je pojačana ruskom nelegitimnom blokadom ukrajinskih luka. Uz miniranje, uništavanje polja i silosa, spaljivanje uroda ili njegova pljačkanja i prisvajanja koje provodi Rusija, izjavio je Peter Stano, glasnogovornik EK za vanjske poslove.

Strašno izgledaju spaljena polja žita kod Sumija, na sjeveroistoku. Napadi topništvom i raketama nastavljaju se diljem Ukrajine.

- Na pravcu prema Slovjansku neprijatelj je otvorio vatru na nizu lokacija. S jednom istaknutom skupinom pokušao je očistiti naše položaje na području Mazanivke, ali neuspješno. Skupina se povukla, izjavio je Oleksandr Štupun, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske.

Ukrajinci smatraju kako i Bjelorusija u određenoj mjeri sudjeluje u ratu.

- Na granici s našom zemljom primijećeno je dodatno raspoređivanje bjeloruskih sustava za radio-elektronsko ratovanje, tvrdi Štupun.

Rusi tvrde kako su mete njihovih napada oružani sustavi koje je zapad isporučio Ukrajini.

- Oružane snage Ruske Federacije preciznim su pogocima uništile dva lansera američkih raketa HIMARS na prostoru tvornice strojeva u Harkivu. Eliminirano je 53 ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenika, izjavio je Igor Konašenko, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ruska državna medijska agencija objavila je kako se sada prelazi rijeka Dnjepar na okupiranim područjima Hersona. Nakon nedavnih napada ukrajinskim HIMARSIMA, most je izvan upotrebe, pa se Rusi koriste skelom za prijevoz automobila i ljudi.

Kasno sinoć, prema medijskim izvješćima, ruske snage počele su ofenzivu na Bahmut, jedan od posljednjih gradova u Donecku pod ukrajinskom kontrolom. Novinari javljaju o snažnom bombardiranju Bahmuta.

Navode da je napad počeo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao civile da napuste bojišnicu u regiji Doneck.

Predsjednik Zelenski sinoć je govorio o premještanju ruskih snaga. 

- Ruska vojska pokušava ojačati položaje u okupiranim dijelovima na jugu naše zemlje, povećava aktivnost u određenim područjima. Dio ruskih snaga prebačen je s položaja na istoku na jug - u regije Herson i Zaporižja. Ali to im neće pomoći, rekao je Zelenski.

Britanske obavještajne službe izvješćuju da je vjerojatno riječ o ruskoj operativnoj prilagodbi radi ofenzive u Donbasu. Usto, Rusi su vjerojatno utvrdili da su na zaporiškoj bojišnici slabi te da njihovim snagama ondje treba pojačanje.

Na jugu Ukrajine, strateški važan grad Mikolajiv jučer je pretrpio vjerojatno najžešće bombardiranje od početka ruske invazije. Nalazi se na glavnoj cesti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci na Crnome moru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!