Danas slovačko-ukrajinsku granicu prešlo 14.000 ljudi, volonteri i iz Šibenika

02.03.2022.

12:23

Autor: Ivana Šilović/podnevni dnevnikIMS/HTV/HRT

HTV-ova reporterka Ivana Šilović na slovačko-ukrajinskoj granici

HTV-ova reporterka Ivana Šilović na slovačko-ukrajinskoj granici

Foto: HTV / HRT

Sa slovačko-ukrajinske granice u mjestu Vyšne Nemecke za podnevni Dnevnik javila se HTV-ova reporterka Ivana Šilović i rekla da je u proteklih 24 sata tu granicu prešlo 13.000 Ukrajinaca. Protočnost je danas malo bolja i uglavnom se čeka od jedan do dva sata. Od početka agresije na Ukrajinu, u Slovačku je ušlo 54.000 ljudi.

- Uglavnom se radi o ženama s djecom, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Preuzima ih Crveni križ, a pomažu im vojska i policija. Izbjeglice uglavnom odlaze u druge zemlje, u tranzitu su. Oni koji ne žele otići, a riječ je o njih 20%, bit će smješteni u četiri prihvatna centra u Slovačkoj, rekla je Šilović.


Dodaje da je više od 100 volontera koji su svojim vozilima stigli na granicu i spremni su prihvatiti izbjeglice. Jedan njemački volonter stigao je iz Njemačke i čeka ukrajinsku djecu iz doma za nezbrinutu djecu.


- Četiri volontera iz Šibenika s dva kombija nadomak su granice i pružit će siguran dom u Šibeniku za neke od izbjeglica koji prelaze ovu granicu, kazala je Šilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!