Deforestacija u brazilskoj Amazoniji pala za 31 posto otkako je Lula predsjednik

08.06.2023.

08:21

Autor: Hina/HRT/A.S.

Amazonija

Amazonija

Foto: Bruno Kelly / Reuters

Deforestacija u brazilskoj Amazoniji u prvih pet mjeseci otkako je na vlasti predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva smanjila se za 31 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rekli su dužnosnici.


Satelitske snimke otkrile su da je od siječnja do svibnja uništeno 1986 četvornih kilometara šumskog pokrova u brazilskom dijelu najveće prašume u svijetu, što je manje nego 2867 četvornih kilometara zabilježenih u istom razdoblju 2022., prema brazilskoj agenciji za svemirska istraživanja.

Podaci svemirske agencije INPE dobre su vijesti za udruženja za zaštitu okoliša koji polažu nade u Lulu, koji je preuzeo dužnost predsjednika 1. siječnja i koji je obećao zalagati se za prestanak nezakonite deforestacije nakon porasta sječa i požara u Amazoniji u vrijeme njegova krajnje desnog prethodnika Jaira Bolsonara.

Kada je Bolsonaro, saveznik moćnog poljoprivrednog sektora, bio predsjednik, prosječna godišnja deforestacija se povećala za više od 75 posto u usporedbi s prethodnim desetljećem.

Lula je u ponedjeljak obilježio Svjetski dan zaštite okoliša najavivši ekstenzivni novi plan za borbu protiv deforestacije, sa stotinama ciljeva, uključujući i trenutačnu zapljenu polovice teritorija koji se nezakonito iskorištava za sječu, poljoprivredu, rudarenje i druge aktivnosti na zaštićenom tlu.

"Brazil igra veliku ulogu"

- Brazil igra veliku ulogu u ravnoteži klime našeg planeta, uglavnom zahvaljujući Amazoniji, rekao je Lula.

- Sprečavanje deforestacije u Amazoniji također pomaže u smanjenju globalnog zatopljenja, dodao je.

Stručnjaci tvrde da će stvarni ispit za vladu glede deforestacije započeti u nadolazećim mjesecima jer oko srpnja započinje suše vrijeme u Amazoniji, što je inače najintenzivnija sezona za deforestaciju i šumske požare.

Lulina administracija se suočila s nizom prepreka u pogledu okoliša ovog tjedna u brazilskom kongresu, u kojem predsjednikovi konzervativni suparnici drže većinu.

Kongresnici su prošli tjedan izglasali zakone kojima se smanjuju ovlasti ministarstava za okoliš i domorodačka pitanja te se dramatično smanjuje zaštita urođeničkih teritorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!