Lula: Ruska invazije Ukrajine je neprihvatljiva, no razgovarajmo o miru

25.04.2023.

22:17

Autor: Hina/HRT/V.G.

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Juan Medina / Reuters

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kritizirao je rusku invaziju Ukrajine u utorak, no rekao je da nitko ne razgovara o miru u onome što je nazvao "nenormalnim ratom".

Govoreći tijekom posjeta Španjolskoj, Lula je rekao da je predan nalaženju mirovne formule za okončanje sukoba.

- Razumijem europski pogled na ovaj rat. Neprihvatljivo je da jedna zemlja izvrši invaziju na drugu, no ovo je rat u kojem ne vidim da itko razgovara o miru, rekao je u govoru na poslovnoj konferenciji.

Lula je razbjesnio mnoge na Zapadu ovaj mjesec kad je pozvao američke i europske saveznike da prestanu isporučivati oružje Ukrajini, rekavši da time produžuju rat, zbog čega ga je Bijela kuće optužila da "ponavlja rusku i kinesku propagandu".

Nakon oštre reakcije, brazilski čelnik je ublažio svoje komentare te je tijekom posjeta Portugalu i Španjolskoj osudio rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

U Španjolskoj, Lula je ponovno pozvao na više mirovnih napora "kako bi Ukrajina mogla zadržati svoj teritorij", udaljivši se tako od nedavne izjave da napadnuta zemlja treba učiniti teritorijalne ustupke kako bi okončala rat i da bi Rusija trebala vratiti nedavno osvojeni teritorij, no zadržati Krim.

Lula je govorio o ulaganjima španjolskih tvrtki u Brazil, spomenuvši veliki infrastrukturni program koji bi trebao zaživjeti u svibnju, a koji će biti "obećavajući" za španjolske tvrtke.

- Želimo privući novi val španjolskih investicija, rekao je.

Viši dužnosnik španjolske vlade rekao je da bi španjolske tvrtke trebale imati bolji pristup javnoj nabavi u Brazilu nakon Lulinog posjeta Madridu.

Brazil i druge zemlje članice trgovinskog bloka Mercosur raspravljaju o zaključivanju trgovinskog sporazuma s Europskom unijom za koji se nada da će se dogoditi prije nego kraja godine, rekao je Lula.

- Želimo uravnotežen sporazum koji će doprinijeti reindustrijalizaciji Brazila, rekao je, učvršćujući svoj stav o potrebi Brazila za tehnologijom, a ne samo uvezenom proizvedenom robom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!