Delta-soj naglavačke okrenuo pretpostavke o koronavirusu

14:22 / 26.07.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Delta-soj se puno lakše prenosi

Delta-soj se puno lakše prenosi

Foto: - / Shutterstock

Delta-soj je najbrža, najžilavija i najimpresivnija verzija koronavirusa, uzročnika bolesti COVID-19, s kojom se svijet ikada susreo i okrenuo je naglavačke pretpostavke o toj bolesti, smatraju virolozi i epidemiolozi.

Zaštita cjepivom i dalje je vrlo snažna protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije, bez obzira na to koja varijanta virusa je uzrokuje, a najveći rizik snose necijepljeni, slaže se 10 vodećih stručnjaka za COVID-19.


Ne samo što je delta-soj teže preboljeti nego se i puno lakše prenosi s jedne osobe na drugu, zbog čega se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih među necijepljenima, tvrde liječnici.


Također, sve više je dokaza da od delta-soja obolijevaju i potpuno cijepljeni, i to u većoj mjeri u odnosu na prethodne varijante, a sve više raste bojazan da ga cijepljeni mogu čak i širiti.


- Delta se do sada pokazala kao najžilavija i najbrža varijanta, rekla je britanska mikrobiologinja Sharon Peacock.


Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta-soja, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovno uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju cijepljenja.


U Izraelu je trenutačno među hospitaliziranima oko 60% necijepljenih. Većina je starija od 60 godina i ima kronične zdravstvene tegobe.


U SAD-u, koji ima najviše zaraženih i umrlih od COVID-a u svijetu, delta-soj čini oko 83% novih zaraza. Za sada, na necijepljene otpada 97% teških slučajeva.


Studija u Kini pokazala je da ljudi zaraženi delta-sojem imaju u nosu 1000 puta više virusa u odnosu na originalni soj virusa iz Wuhana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!