Delta-varijanta obnovila političku raspravu o maskama u SAD-u

11.08.2021.

10:19

Autor: T.D./HRT/Hina

Nošenje maski

Nošenje maski

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nedavni porast broja zaraženih koronavirusom, potaknut delta-varijantom, obnovio je političku kontroverziju oko nošenja maski u SAD-u, pri čemu se dio guvernera protivi nametanju obveze nošenja maske u njihovim saveznim državama.

Takva rasprava podsjeća na početke pandemije kada su maske postale simbol političkog opredjeljivanja u SAD-u. Tadašnji predsjednik Donald Trump obraćao se javnosti bez maske, dok su njegovi politički protivnici bili zagovornici nošenja maski.

Više od godinu dana poslije ta je tema postala posebno osjetljiva, budući da se približava početak nove školske godine.

- O tome bi naposljetku roditelji trebali odlučivati, ponovio je u utorak republikanski guverner Floride Ron DeSantis koji je zabranio floridskim školama da od učenika zahtijevaju nošenje maski.

- Učinit ćemo sve što možemo kako bismo obranili prava roditelja, kazao je.

Nekoliko školskih okruga najavilo je da će ignorirati guvernerovu uredbu, a DeSantis je zaprijetio da će smanjiti financiranje takvih škola ili čak suspendirati isplatu plaća djelatnicima.

Brzo širenje virusa

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svibnju je cijepljenim Amerikancima savjetovao da ne moraju više nositi maske jer je rizik dobivanja ili širenja COVID-a malen.


Počekom srpnja je CDC istaknuo da isti savjet vrijedi za cijepljenu djecu od početka nove školske godine, koja uobičajeno počinje u kolovozu ili rujnu.

Međutim, te preporuke nisu uzimale u obzir zarazniju delta-varijantu ni činjenicu da je samo pola ukupnog stanovništva SAD-a u potpunosti cijepljeno i da djeca mlađa od 12 trenutno ne mogu biti cijepljena.

Krajem srpnja CDC je promijenio svoju preporuku i savjetovao nošenje maski u zatvorenim prostorima, uključujući područja s visokom stopom zaraze, što trenutno obuhvaća oko 90 posto zemlje.

CDC temelji svoju preporuku na podacima koji pokazuju da cijepljeni, koji su zaraženi delta varijantom, mogu lakše širiti virus, no što je to bio slučaj s prethodnim varijantama.

Brojne tvrtke također su ponovno uvele obvezu nošenja maski.

Walmart, najveći maloprodajni lanac u SAD-u, uveo je obvezu nošenja maski svojim zaposlenicima, dva i pol mjeseca nakon što je odlučio da cijepljeni radnici ne moraju nositi masku. 

"Dvije zemlje"

Pandemija je trenutno posebno ozbiljna na jugoistoku SAD-a, gdje je ujedno najmanji udio cijepljenog stanovništva.

- Ljudi koji nisu cijepljeni znatno rjeđe nose maske, kazao je za AFP stručnjak za javno zdravstvo Eric Cioe-Pena.

Republikanski guverner Arkansasa Asa Hutchinson nametnuo je obvezu nošenja maski na vrhuncu pandemije prošle zime.

Ukinuo je obvezu nakon što je počeo padati broj slučajeva, a pod pritiskom konzervativnijih lokalnih samouprava potpisao je zakon kojim se zabranjuje ponovno uvođenje obveznog nošenja maski.

- Retrospektivno, volio bih da to nije postao zakon, izjavio je Hutchinson ranije ovoga mjeseca.

Na Twitteru je u ponedjeljak upozorio svoje pratitelje na rekordan broj hospitalizacija u svojoj državi, poručivši da je ostalo još samo osam slobodnih kreveta na odjelima za intenzivnu njegu.

Dok su republikanski guverneri u Teksasu i Arizoni slijedili Floridu, demokratske države poput New Yorka i Illinoisa, nametnule su obvezno nošenje maski svim učenicima.

- Ponašamo se poput dvije zemlje, kazala je za AFP Nahid Bhadelia, direktorica Centra za zarazne bolesti Sveučilišta u Bostonu.

- A nismo dvije zemlje jer ono što se dogodi na jugu utjecat će na sjever, dodala je.

Bhadelia ističe da "ako izbacite politiku van...način na koji ćete ju (učionicu) učiniti sigurnijom je cijepljenje svih drugih koji ispunjavaju uvjete", a ne djece.

- Također, zahtijevate maske, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!