Pomislili su da je najgore prošlo, a pojavila se delta

19.06.2021.

13:00

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

U svijetu se na tjednoj razini smanjuje broj novozaraženih i umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. U SAD-u više od pola odraslog stanovništva primilo je obje doze cjepiva. Rusija se pak bori s delta varijantom virusa, osobito glavni grad Moskva. Rusija je ponovno u čvrstom stisku koronavirusa unatoč višemjesečnim uvjeravanjima predsjednika Vladimira Putina kako je najgora pandemija prošla. Ruski virusolozi tvrde da je inačica delta, prvi put registrirana u Indiji, sada najrasprostranjenija u glavnome gradu - Moskvi, gdje se broj zaraženih utrostručio u posljednja dva tjedna.

- Čak i nakon 18 mjeseci neučinkovita primjena javnozdravstvenih i socijalnih mjera, povećano socijalno miješanje i nejednakost pri cijepljenju i dalje daju koronavirusu priliku za mutaciju, širenje i ubijanje. Globalni neuspjeh u pravednom dijeljenju cjepiva potiče dvosmjernost pandemije koja sada uzima danak kod najsiromašnijih i najranjivijih. Svaka regija ima zemlje koje se sada suočavaju s velikim porastom zaraze i broja smrtnih slučajeva, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Američki predsjednik pohvalio se s 300 milijuna cijepljenja u 150 dana njegova predsjedništva, 65 posto odraslih Amerikanaca cijepljeno je barem jednom, a 55 posto oba puta. Ali, SAD se suočava s delta varijantom bolesti, posebno opasnom za mlade.

- Delta varijanta može uzrokovati smrt više ljudi u područjima na kojima nema cijepljenih. Ondje gdje je populacija cijepljena oba puta, Delta varijanta vrlo vjerojatno neće rezultirati zarazom. Postojeća su cjepiva vrlo učinkovita, kazao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Joe Biden ponavlja kako znanost dokazuje da cjepivo djeluje kod svih varijanti virusa, poziva Amerikance da se što prije cijepe kako bi se dostigao cilj - 70% cijepljenih Amerikanaca do Dana neovisnosti - 4. srpnja.

- Na mnogim mjestima u državama s nižom stopom cijepljenja broj zaraženih i hospitaliziranih ne opada, ponegdje zapravo raste. Prije nekoliko dana prešli smo 600 tisuća, 600 tisuća Amerikanaca mrtvih zbog COVID-a! Više od broja preminulih u Prvom, Drugom svjetskom ratu, Vijetnamu i u napadima 11. rujna - zajedno. Dakle, čak i dok bilježimo nevjerojatan napredak, to ostaje ozbiljna i smrtonosna prijetnja. Ako niste cijepljeni, riskirate ozbiljno se razboljeti ili umrijeti ili proširiti bolest, poručio je Biden.

Pandemija se i dalje širi i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Gotovo svi oboljeli zaraženi su delta varijantom virusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!