12:04 / 19.06.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U sve više gradova otvaraju se punktovi za cijepljenje bez najave

Cijepljenje u Bjelovaru

Cijepljenje u Bjelovaru

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 84 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 666. Na bolničkom je liječenju 291 pacijent, od kojih 24 na respiratoru. Preminula je jedna osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je registrirano 359 115 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8169 preminulo. Ukupno se oporavilo 350 280 osoba, od kojih 117 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 4118 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2,106.145 osoba, od toga 4316 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 18. lipnja utrošeno je 2,318.428 doza cjepiva. Dosad je 1 442 925 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima su njih 875.503 primile obje doze. Na dan 18. lipnja utrošene su 46 184 doze cjepiva.

Zanimanje za cijepljenje opada, još nismo dosegnuli milijun i pol cijepljenih barem jednom dozom cjepiva. Da bismo dosegnuli planiranih 50% cijepljenog stanovništva do kraja lipnja, u idućih desetak dana prvu dozu trebalo bi primiti još više od 250 tisuća ljudi. Na sve više mjeesta, u sve više naših gradova, organiziraju se punktovi na koje mogu doći svi koji žele i cijepiti se bez najave.

Cijepljenje bez najave u Osijeku


U Osijeku se građani mogu bez najave cijepiti u dvoranama Gradski vrt i Zrinjevac, a u Đakovu u Gradskoj dvorani. Primjenjuje se Pfizerovo cjepivo. Mogu doći samo osobe koje primaju prvu dozu, a trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Prijepodne nije bilo većih gužvi, no posla je bilo cijelo vrijeme, kažu zdravstveni djelatnici. Svi su punktovi za zainteresirane građane otvoreni do 19 sati.

- Nama je bitno da se cijepi što veći udio populacije, da bude zaštićen protiv epidemije. Protiv ove opake bolesti koja stvarno može biti jako gadna, kaže Vanja Hmelik, dr. med. u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije.

- Na taj način možemo pokazati odgovornost i prema sugrađanima, pogotovo starijima, a i iz osobnog razloga da bih mogao putovati preko granice, često putujem, kaže Domagoj Tomas iz Osijeka.Cijepljenje na Terezijani

Bjelovarsko-bilogorski Zavod za javno zdravstvo za cijepljenje je iskoristio kulturno-zabavnu manifestaciju Terezijanu. Do 20 sati svi se mogu cijepiti Pfizerovim cjepivom bez najave, samo trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Danas je cijepljeno oko 200 građana. Oni su odmah naručeni i za primanje druge doze cjepiva potkraj srpnja u sportskoj dvorani.

Među prvima se cijepio župan, upravo kako bi motivirao građane da se odazovu cijepljenju. Jer, prema posljednjim podacima HZJZ-a, prvu dozu cjepiva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji primilo je oko 30 posto stanovnika, točnije njih 30 tisuća, a obje doze samo 15 posto ljudi. 


- Pozivam sve sugrađane u što većem broju da se odazovu cijepljenju, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.


A zbog velikog interesa, organizatori su odlučili građanima omogućiti na istom ovom mjestu cijepljenje i sutra od 8 do 14 sati.

Nije to sve, ova akcija Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru se nastavlja u ponedjeljak - u njihovim prostorijama, također bez najave, građani se mogu doći cijepiti Moderninim cjepivom od 11 do 15 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!