Utrka za Johnsonova nasljednika

10.07.2022.

12:58

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Novine na podu u Downing Streetu

Novine na podu u Downing Streetu

Foto: Henry Nicholls/File Photo / REUTERS

Nakon što je pod pritiskom brojnih afera Boris Johnson odlučio odstupiti s mjesta čelnika konzervativaca, a najesen i s dužnosti britanskog premijera, u utrku za njegova nasljednika za sada je ušlo devetero kandidata. Najveći izazov za novog čelnika vladajućih konzervativaca bit će razorna kombinacija visoke inflacije i stagniranja gospodarstva s kojim se suočava Velika Britanija.

Boris Johnson, premijer Ujedinjene Kraljevine, propao je zbog - Borisa Johnsona. Razlog za pad populističkog, konzervativnog političara nije poraz na izborima, nije oporba, nego njegov karakter. Na kraju, nakon niza skandala i tri godine na premijerskoj funkciji, drže ga za nekog tko laže, zataškava i poriče - više nego je očito. Njegov kabinet i njegova stranka zaključili su da je netko tko je na početku mandata bio velika nada, zapravo ostao - samo sramotom.

- Ovo je vrlo dobar tjedan za Laburističku stranku. Moj izazov Torijevcima nije 'tko će biti vaš sljedeći vođa', nego 'dajte nam promjenu koja nam je stvarno potrebna' Održimo opće izbore. Idemo promijeniti vlast! Novi početak za našu zemlju', rekao je Keir Starmer, čelnik oporbene Laburističke stranke.

Do sada devet kandidata pokazuje namjeru kandidirati se na mjesto Borisa Johnsona. Jedan od favorita svakako je 52-godišnji ministar obrane Ben Wallace, popularniji nego ikad u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu kojoj je Ujedinjena Kraljevina jaka saveznica.

Mnogo kandidata, a tema uglavnom jedna - porezi! Bivši ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, bio je drugi u natjecanju za vodstvo 2019. kada je Boris Johnson došao na tu dužnost, i Sajid Javid, koji je dva puta dao ostavku u vladi premijera Johnsona - obećavaju smanjiti porez na dobit na 15%.

- Pogođeni globalnom financijskom krizom i drugim problemima, moramo povećati dugoročnu stopu rasta, inače si nećemo moći priuštiti javne usluge o kojima svi ovisimo, rekao je Sajid Javid, kandidat za čelnika Konzervativne stranke, bivši ministar.

video thumb

Na pitanje što ga je natjeralo da se pridruži utrci, Jeremy Hunt, kandidat za čelnika Konzervativne stranke, zastupnik u britanskom parlamentu rekao je da želi napraviti veliki posao za svoju zemlju. Na pitanje kako će ujediniti zemlju, rekao je da će riješiti "naše velike ekonomske i međunarodne probleme."

Bivši ministar financija Rishi Sunak, prvi hinduist na toj poziciji, favorit je kladioničara. On sugerira kako će smanjenje poreza morati pričekati. Izbjeglica iz Iraka, nedavno imenovan nedavno imenovan ministrom financija nakon sto je vodio uspješnu kampanju cijepljenja u Britaniji, Nadhim Zahawi i ministar prometa Grant Shapps također su se pridružili utrci.

- Planirano smanjenje za jedan posto stope poreza na dohodak, osnovne stope, treba se dogoditi odmah i ako postanem premijer imat ćemo hitan proračun koji će to odmah uvesti, rekao je Grant Shapps, kandidat za čelnika Konzervativne stranke, ministar prometa.

Bivša ministrica za jednakost Kemi Badenoch, državna tužiteljica Suella Braverman i Tom Tugendhat, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Donjeg doma parlamenta, također su kandidati za mjesto čelnika Torijevaca. Posljednja koja je to potvrdila je Penny Mordaunt. 49-godišnjakinja se trenutačno bavi pregovorima o trgovinskim odnosima s EU. 2019. postala je prva britanska ministrica obrane, a tu je funkciju napustila s dolaskom Borisa Johnsona na vlast. Ta rezervistica kraljevske mornarice smatra se dobrom govornicom.

Dakle, mnogo kandidata, i još mnogo onih koji će kandidatima tek postati. Saveznici Liz Truss tvrde kako će u sljedeća 24 sata i ona baciti rukavicu u ring, a Priti Patel također se spominje kao natjecateljica u utrci za rezidenciju u Downing st. 10.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!