Dio članica NATO-a zabrinut zbog odlaska Wagnerovih trupa u Bjelorusiju

27.06.2023.

23:26

Autor: HRT/D.M./Hina

Dio članica NATO-a zabrinut zbog mogućeg odlaska Wagnerovih trupa u Bjelorusiju

Dio članica NATO-a zabrinut zbog mogućeg odlaska Wagnerovih trupa u Bjelorusiju

Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters

Istočnoeuropske zemlje NATO-a u utorak su upozorile da bi premještanje Wagnerovih ruskih plaćenika u Bjelorusiju stvorilo veću regionalnu nestabilnost, no glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je savez spreman braniti se od svake prijetnje.

- Ako Wagner rasporedi svoje serijske ubojice u Bjelorusiji, sve susjedne zemlje suočene su s još većom opasnošću od nestabilnosti", rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon sastanka u Den Haagu sa Stoltenbergom i čelnicima vlada šest drugih NATO saveznika.

- Ovo je stvarno ozbiljno i vrlo zabrinjavajuće i moramo donijeti vrlo snažne odluke. To zahtijeva vrlo, vrlo čvrst odgovor NATO-a, dodao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Stoltenberg: Savez spreman braniti se od bilo kakvih prijetnji


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da je prerano nagađati o učincima prelaska Wagnerovih vojnika u Bjelorusiju, ali je istaknuo da je Savez spreman braniti se od bilo kakvih prijetnji.

"Poslali smo jasnu poruku Moskvi i Minsku da je NATO tu da zaštiti svakog saveznika, svaki pedalj teritorija NATO-a- Već smo povećali našu vojnu prisutnost u istočnom dijelu saveza i donijet ćemo daljnje odluke za daljnje jačanje naše kolektivne obrane s više snaga visoke spremnosti i više sposobnosti na nadolazećem summitu, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je pobuna pokazala da je Putinov "ilegalni rat" protiv Ukrajine produbio podjele u Rusiji. Naglasio je kako se "Rusiju ne smije potcijeniti te je još važnije Ukrajini nastaviti pružati potporu".

Duda je rekao kako se nada da će prijetnja koju predstavljaju Wagnerove snage biti na dnevnom redu na samitu svih članica NATO-a u Vilniusu u Litvi od 11. do 12. srpnja. 

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin stigao je u utorak u Bjelorusiju prema sporazumu koji je ispregovarao predsjednik Aleksandar Lukašenko, a kojim je u subotu okončana pobuna plaćenika u Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Wagnerovim borcima biti ponuđena mogućnost da se tamo presele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!