Izvješće: Dio osoblja laboratorija u Wuhanu hospitaliziran 2019.

24.05.2021.

11:37

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Troje znanstvenika s kineskog Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) hospitalizirano je u studenome 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila informaciju o pandemiji bolesti COVID-19, jučer je objavio Wall Street Journal pozivajući se na dosad neobjavljeno izvješće američke obavještajne službe.


List piše da bi izvješće, koje daje nov uvid u pojedinosti o intenzitetu simptoma, o broju hospitaliziranih laboranata i vremenu kada su oboljeli, moglo pokrenuti novu raspravu o podrijetlu pandemije izazvane koronavirusom, a moglo bi utjecati i na proširenje istrage o tomu je li koronavirus 'pobjegao' iz laboratorija.

Izvješće je objavljeno uoči sastanka savjetodavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije na kojem će se raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu koronavirusa.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije željela komentirati izvješće objavljeno u američkom listu, no kazala je da administracija predsjednika Bidena još inzistira na ozbiljnim pitanjima o najranijim danima pandemije, uključujući i njezino podrijetlo koje se povezuje s Narodnom Republikom Kinom. Rekla je i da američka vlada surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ostalim državama članicama te da podupire stručne procjene o podrijetlu pandemije koje nisu ispolitizirane.

- Nećemo davati izjave kojima prejudiciramo aktualnu studiju WHO-a o izvoru SARS-CoVa-2, no jasno je da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti tehnički vjerodostojne teorije, rekla je.

WSJ piše da su sadašnji i bivši dužnosnici, koji su upoznati s podacima obavještajnih službi o laboratorijskim istraživačima, iznijeli niz stajališta o dokazima iz izvješća, a jedna je neimenovana osoba istaknula da treba provesti daljnju istragu i iznijeti dodatne potvrde o dosadašnjim saznanjima.

Sjedinjene Države, Norveška, Kanada, Britanija i ostale države u ožujku su izrazile zabrinutost zbog studije o porijeklu koronavirusa organizirane pod okriljem WHO-a te su pozvale na dodatnu istragu i potpuni pristup svim relevantnim podacima o ljudima, životinjama i ostalim informacijama o ranoj fazi izbijanja epidemije.

U izvješću State Departmenta iz doba administracije Donalda Trumpa, koje je objavljeno u siječnju, stoji da su se kineski istraživači razboljeli u jesen 2019., no u njemu se ne kaže da su bili hospitalizirani, piše CNN.

U izvješću što ga je službeni Peking podnio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kineska vlada tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima COVID-a otkriven 8. prosinca 2019. u Wuhanu. No američka obavještajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima o tome zbog čega su hospitalizirani kineski znanstvenici.

- Na kraju se ništa definitivno ne može zaključiti, navode američki obavještajni izvori.

- Kina je odbila dati podatke o ranim slučajevima zaraze članovima tima koje je predvodio WHO, a istražuju podrijetlo pandemije, rekao je jedan od istražitelja.

O tome je u veljači izvijestio Reuters komentirajući da bi to moglo zakomplicirati napore da se dozna na koji je način pandemija počela.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!