09:19 / 05.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Dnevni rekord zaraženih u Indiji prvi put prešao 100.000

Mumbai

Mumbai

Foto: Niharika Kulkarni / REUTERS

Indija je u ponedjeljak izvijestila o rekordnom broju zaraza koronavirusom te postala druga nakon SAD-a koja je registrirala više od 100.000 novozaraženih na dan, dok su bolnice u najteže pogođenoj zemlji Maharashtri preopterećene.

Dnevni broj zaraženih povećao se oko 12 puta, nakon višemjesečnog smanjenja do početka veljače kad su vlasti ublažile većinu ograničenja, a ljudi u velikoj mjeri prestali nositi maske i paziti na fizičku distancu.


Na drugo povećanje broja zaraženih uvelike utječu i zaraznije varijante virusa, rekli su neki epidemiolozi.


Sa 103.558 novozaraženih Indija je sada izvijestila o 12,6 milijuna slučajeva, najviše nakon SAD-a i Brazila, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.


Indija je protekli tjedan registrirala najviše zaraženih u cijelom svijetu.


Broj umrlih skočio je za 478, još uvijek jedna od najnižih stopa smrtnosti u svijetu, povećavši se na ukupno 165.101 osobu umrlu od koronavirusa.


Najteže pogođena indijska država Maharashtra tijekom noći je izvijestila o rekordnih 57.074 nova slučaja.


Država će početi zatvarati trgovačke centre, kina, barove, restorane i vjerske objekte u ponedjeljak navečer.


Vlasti će uvesti potpuno zatvaranje preko vikenda jer su stručnjaci zabrinuti zbog nedostatka kreveta na odjelima intenzivne skrbi, pogotovo u manjim gradovima.


Prijašnji najviši broj dnevnih zaraza u Indiji bio je 97.894 sredinom rujna nakon kojeg je brojka oštro pala te se ponovno počela povećavati potkraj veljače kad se potpuno otvorilo gospodarstvo i kad se počeo širiti novi mutirani virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!