"Situacija u KB Dubrava nije dobra, u 24 sata umrlo je osam bolesnika"

05.04.2021.

08:56

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Nevenka Piskač-Živković

Nevenka Piskač-Živković

Foto: Studio 4 / HRT

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, govoreći o situaciji s koronavirusom, kako je u toj zagrebačkoj bolnici tijekom protekla 24 sata umrlo osam bolesnika te da su danas prisiljeni otvoriti novi odjel.

Piskač-Živković rekla je kako je KB Dubrava otvorena za ne-COVID-bolesnike, ali da situacija nije dobra.


- Broj bolesnika nam se povećava. Na Veliki petak otvorili smo novi odjel i sada imam informaciju da smo zbog svakodnevnog prijema više od 30 bolesnika dnevno prisiljeni ponovno danas, na Uskrsni ponedjeljak, otvoriti novi odjel, rekla je Piskač-Živković, dodavši da je već na tom novom odjelu pet bolesnika, što znači da moraju promišljati da već u srijedu ponovno otvore novi odjel.


- Govorimo o odjelima, ne o intenzivnoj, napomenula je Piskač-Živković, dodavši da su u petak otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru. Tijekom protekla 24 sata u KB Dubrava umrlo je osam bolesnika, navela je.


Piskač-Živković rekla je kako je otprilike 40 posto novoprimljenih bolesnika u dobi između 40 i 65 godina, što ih iznimno brine.


Piskač-Živković navela je i kako se novi soj virusa ponaša drugačije te da je klinički tijek bolesti drugačiji kod određenog broja bolesnika, kod kojih se stanje rapidno pogoršava.


- Radi se o satima, a ne o danima, rekla je Piskač-Živković.


Spomenula je kako osim respiratora postoji i druga iznimno vrijedna metoda liječenja - liječenje visokim protokom kisika, takozvani high-flow, koji ostavlja manje posljedice na respiratorni sustav. 60 posto bolesnika koje liječe na taj način ipak mora prema intenzivnoj, dodala je.

Post-COVID odjel premašio tisuću bolesnika

Piskač-Živković rekla je kako im je post-COVID odjel premašio tisuću bolesnika.


- Dominiraju respiratorne tegobe, što smo i očekivali. Međutim, tako veliki broj bolesnika s, ja bih to već skoro nazvala paletom simptoma - od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardiološke i pulmološke da ne spominjem. I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više, rekla je.


Apelirala je na stanovništvo da se procijepi jer jedino je to dugoročni aktivni način borbe s virusom.


- Usudila bih se reći da mi skromne rezultate s obzirom na broj cijepljenja već i vidimo, rekla je Piskač-Živković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!