10:59 / 14.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Do kraja listopada znat će se je li Pfizerovo cjepivo učinkovito

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: - / REUTERS

Izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla izjavio je za CBS da će do kraja listopada vjerojatno biti poznato djeluje li eksperimentalno cjepivo za COVID-19 te američke farmaceutske tvrtke.
Izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla, izjavio je za CBS da će do kraja listopada vjerojatno biti poznato djeluje li eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa te američke farmaceutske tvrtke koje je u fazi kliničkih ispitivanja, prenosi CNN.

- U najboljem slučaju vjerujemo da su prilično dobri izgledi, a oni iznose više od 60 posto, tako da ćemo do kraja idućeg mjeseca doznati je li cjepivo učinkovito, kazao je za CBS.

Albert Bourla je rekao da ne zna koliko će vremena nakon toga trebati da cjepivo dobije licenciju regulatornih tijela.

Pfizerovo cjepivo, koje se razvija u suradnji s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNtech, već je u proizvodnji, a Bourla je istaknuo da su dosad proizvedene stotine tisuća doza.

Otkrio je da će broj osoba koje će biti cijepljene u sklopu treće faze kliničkih ispitivanja biti povećan s prvotno planiranih 30.000 na 44.000 te da će starosna i rasna struktura primatelja cjepiva biti proširena zbog većeg obujma i pouzdanosti prikupljenih podataka o njezinim učincima.

Bourla je rekao i da će problem predstavljati distribucija cjepiva. Otprema lijekova složen je proces, posebno kada su za njihovo skladištenje potrebni posebni uvjeti. No dodao je da u Pfizeru otprije dobro znaju kako to realizirati.

Kada je riječ o populaciji koja će prva biti cijepljena, Bourla je kazao kako smatra da bi odluku trebale donijeti vlasti, primjerice američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!