Nova kriza u BiH: RS zabranio provedbe presuda Ustavnog suda

27.06.2023.

Zadnja izmjena 21:22

Autor: Dnevnik/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: HTV / HRT

Parlament Republike Srpske u utorak je usvojio zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta što je odmah ocijenjeno kao udar na ustavni poredak države. Zakon, čije je donošenje inicirao predsjednik RS Milorad Dodik, prihvaćen je glasovima zastupnika iz vladajuće većine koja je pod njegovom kontrolom.

Postupak parlamenta RS, koji je iznudio predsjednik tog entiteta Milorad Dodik jer nije zadooljan odlukama Ustavnog suda BiH - doveolo je do prve velike krize u vladajućoj koaliciji.

Zastupnici oporbe bojkotirali su glasanje a prije toga su tijekom rasprave upozorili kako je riječ o još jednoj predstavi za javnost te da zakon u konačnici neće imati nikakav pravni učinak jer će ga sigurno srušiti isti taj Ustavni sud BiH čije se djelovanje problematizira.

Dodik je također došao na sjednicu parlamenta ne bi li naveo i oporbu da podrži zakon, no u tome nije uspio, ali je zato napao Ustavni sud i vrijeđao njegove suce. Tvrdio je kako donose odluke protivne ustavu koje su na štetu RS.

- Bez obzira što su pribavili praksu od nekih desetak do petnaest godina - oni još nisu uspjeli pribaviti ustavni temelj. Ako ne dozvole politički dogovor sve te institucije (Ustavni sud, Tužiteljstvo, SIPA) koje su nametnute da budu represivni organi prije svega prema Republici Srpskoj - bit će izbačeni, poručio je Milorad Dodig


Usvajanje zakona je sporno jer su prema ustavu odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće a za njihovo neprovođenje može se dobiti kazna do pet godina zatvora. Ustav BiH sastavni je dio Daytonskog sporazuma pa je postupak vlasti u RS izravno kršenje i tog dokumenta. U RS-u planiraju posebnim zakonom štititi od kaznenog progona one koji ne budu provodili odluke Ustavnog suda.

Traže ukidanje Ureda visokog prestavnika


Vladajuća većina u RS usvojila je i zaključke u kojima se traži hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH te ukidanje Ureda visokog prestavnika. Dužnosnicima iz tog entiteta u tijelima vlasti BiH naredili su da ne sudjeluju u donošenju bilo kojeg reformskog zakona dok se ti uvjeti ne ispune.

Vladajuća koalicija pred prvom velikom krizom


Tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji u Bosni i Hercegovini oštro su reagirale na odluku parlamenta RS da usvoji zakon kojim zabranjuje provedbu presuda državnog Ustavnog suda. Od koalicije uspostavljene nakon izbora 2022. godine očekivalo se da napokon pokrene reformske procese u zemlji.

- Ovo je službeno početak secesije entiteta RS i početak destrukcije ustavnog poretka BiH, izjavio je predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Veleposlanstvo SAD-a: Bezobzirni napad na Daytonski sporazum


Oglasili su se i iz američkog veleposlanstva izjavom u kojoj su ocijenili kako je zakon usvojen u RS "bezobzirni napad na Daytonski sporazum". Naveli su će SAD odlučno braniti teritorijalni integriret i suverenitet BiH a da će posljedice snositi svi oni koji koji ruše Dayton.

Odmah nakon toga u zajedničkom reagiranju SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) rekli su kako usvajanje zakona o zabrani provedbe presuda Ustavnog suda predstavlja grubo kršenje ustava BiH, Daytonskog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju kako je sasvim jasno da niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke i rad tijela na državnoj razini a kao krivca za sadašnju krizu izravno prozivaju Dodika.

Tri vladajuće stranke: Izravno ugrožen mir u BiH


- Iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u RS krše temeljne odredbe Daytonskog sporazuma. Takav pristup pokazuje da se ustvari ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja, stoji u reagiranju.

Tri vladajuće stranke smatraju kako je ovime izravno ugrožen mir u BiH pa su pozvale visokog predstavnika Christiana Schmidta da djeluje i spriječi posljedice takvog ponašanja. Isti poziv uputili su Tužiteljstvu BiH tražeći da bez odugovlačenja reagira na očevidni pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka države, tim prije što je i neprovođenje odluka Ustavnog suda kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna do pet godina.

- Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo", stoji u priopćenju "trojke" uz poruku Dodiku da u ovim okolnostima u parlamentu BiH sigurno neće biti rasprave o novom zakonu o Ustavnom sudu kako on to ultimativno zahtijeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!