17:23 / 17.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Dodik najavio povratak u institucije BiH nakon američkih sankcija i molbe Vučića

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak povratak srpskih dužnosnika u državne institucije BiH nakon što ga je na to pozvao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i nakon dodatnih sankcija koje je nedavno uvela američka administracija zbog njegovih secesionističkih poteza.

- Nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli, pravdao se Dodik na konferenciji za novinare, upitan o povratku srpskih predstavnika u institucije Bosne i Hercegovine, na što ih je pozvao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Zbog secesionističke politike početkom siječnja protiv Dodika i suradnika su proširene američke sankcije.

On se u petak u Beogradu susreo s predsjednikom Vučićem. Nedugo nakon toga se našao pod oštrim kritikama oporbe iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), koja mu je zamjerila da je kapitulirao, kao i da je pogazio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Oni smatraju da je poništio zaključke skupštine koje su donijele sve srpske stranke o bojkotu institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko potkraj srpnja prošle godine nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojim se negiranje genocida i ratnih zločina te govor mržnje proglašava kaznenim djelom.

Dodik je na konferenciji za novinara pojasnio kako će se inzistirati na otklanjanju razloga zbog kojih srpski predstavnici ne sudjeluju u radu sjednica i institucija BiH te da definitivna odluka o povratku u institucije nije donesena.

- Srpski predstavnici će ići na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno i od interesa za Republiku Srpsku. Poštovat ćemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske, istaknuo je Dodik.

Upitan o najavi novih sankcija na koje je upozorio posebni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, srpski član BiH Predsjedništva je izjavio kako "Escobar ima potencijal zapovjediti nečiju likvidaciju".

- Poznajem tog Escobara osobno. Mislim da ima potencijal i zapovjediti nečiju likvidaciju. U svakom slučaju to nas ne mora brinuti, istaknuo je.

Ponovno se okomio i na visokog međunarodnog predstavnika Christana Schmidta kazavši da se lažno predstavlja u BiH.

- Nemam namjeru razgovarati s lažnim i neizabranim visokim predstavnikom. Republika Srpska ne smije prihvatiti one koji nam se nameću i da oni odlučuju umjesto nas, dodao je Dodik.

Ruska i kineska administracija podržavaju stajalište srpske strane u BiH da je njemačkog političara Schmidta moralo podržati Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to bio slučaj s njegovim prethodnicima, dok SAD i ključni zapadni saveznici smatraju da je dovoljno samo da ga potvrdi Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad Ureda Visokog predstavnika u BiH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!