17:41 / 01.11.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Dodik ne odustaje i planira preuzeti vojsku, pravosuđe i carine

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da će parlamentu Republike Srpske (RS) unatoč svim pritiscima uskoro poslati zakone kojima bi se na taj entitet prenijele ključne ovlasti države BiH.

Dodik planira osporiti postojanje državnih oružanih snaga, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) te prikupljanje poreza i carina na državnoj razini.

Nakon sastanka s čelnicima satelitskih stranaka koje s njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čine vlast u RS-u, Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da će se o tome u entitetskom parlamentu raspravljati između 15. i 20. studenog.

Naveo je da se to odnosi na proglašavanje nevažećim zakona o obrani BiH izglasanog u državnom parlamentu prije više od 15 godina, zakona o VSTV-u kao tijelu koje imenuje sve suce i tužitelje na svim razinama vlasti te zakona o Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) kojim je državi pripalo pravo da prikuplja poreze i carine, a ti se prihodi onda posebnom metodologijom dijele među entitetima i distriktom Brčko.

- Cilj nam je najkasnije za šest mjeseci normativno urediti ova područja, kazao je Dodik koji tvrdi kako je ustavno sve što on sa svojim koalicijskim partnerima planira provesti.

Smatra da su dosadašnje reforme provedene nezakonito i pod pritiskom međunarodne zajednice, odnosno bivših visokih predstavnika.

Dodik je pozvao oporbene stranke da podrže vladajuću koaliciju, tvrdeći da je riječ o sudbonosnim odlukama za Srbe, odnosno za RS.

Zakoni koje najavljuje Dodik mogli bi biti "crvena linija" za odlučniju reakciju međunarodne zajednice.

Zakoni koje Dodik planira poslati Narodnoj skupštini RS-a protivni su onima koje je donio parlament BiH, pa bi njihovo osporavanje na nižim razinama vlasti predstavljalo drastično kršenje ustava i zakona.

Eventualno stavljanje izvan snage zakona o obrani BiH oslabilo bi obrambenu moć države, što je kazneno djelo za koje se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!