BiH: Dodik ostao bez očekivane potpore u parlamentu RS-a

27.10.2021.

21:12

Autor: V.G./Hina/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nije uspio blokirati donošenje odluka u Predsjedništvu BiH jer mu je oporba u parlamentu Republike Srpske u srijedu okrenula leđa onemogućivši tako stupanje na snagu veta koji je on prošlog tjedna uložio na niz sporazuma i odluka razmatranih u državnom vrhu.

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su sjednicu Narodne skupštine RS-a nakon što ih je Dodik brutalno izvrijeđao s parlamentarne govornice nazivajući ih "balvanima i izdajnicima koji trabunjaju".

Iz oporbe mu nisu ostali dužni poručivši mu kako su on i članovi njegove obitelji opljačkali RS pod krinkom borbe za nacionalne interese.

-Tata ti trabunja, uzviknuo je Miladin Stanić, šef kluba zastupnika SDS-a, nazvaši pritom Dodika idiotom.

Dodik je u jednom trenutku u tim svađama potpuno izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem vičući na oporbene zastupnike, a na njihove optužbe odgovorio je konstatacijom kako nitko od članova njegove obitelji nije zaposlen te da svi skupa teško žive, što je izazvalo salve smijeha u oporbenim redovima.

Zbog bojkota dviju najvećih oporbenih stranaka, na kraju nije bilo potrebne dvotrećinske većine zastupnika koji su trebali potvrditi Dodikov veto na prijedlog odluka razmatranih na Predsjedništvu BiH pa su te odluke automatski stupile na snagu, bez obzira na njegovo protivljenje.

Pozivajući se na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Dodik pokušava blokirati rad Predsjedništva BiH, što je dio šire strategije onemogućavanja funkcioniranja tijela državne vlasti.

On je na taj način najprije tražio da se ukine odluka o izmjenama Kaznenog zakona BiH koju je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a sankcioniraju nijekanje ratnih zločina.

Od prošlog je tjedna Dodik nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučio izmijeniti svoje uvjete za deblokadu države pa sada traži da se ukinu neke od odluka Ustavnog suda BiH koje on smatra spornim jer navodno zadiru u prava RS-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!