Dogovoren okviran datum video susreta Putina i Bidena

16:27 / 03.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Grigory Sysoev/Kremlin / REUTERS

Kremlj je objavio u petak da Rusija i Sjedinjene Države imaju okvirni datum i vrijeme za video samit ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Joea Bidena u idućim danima, ali Moskva čeka Washington da se to finalizira.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je da Vladimir Putin planira iznijeti Joeu Bidenu prijedlog o sigurnosnim jamstvima kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a na istok i okončalo ono što Moskva naziva prijetnjom raspoređivanja oružja ruskim susjedima, uključujući Ukrajinu.

- S obzirom na napetu situaciju, postoji hitna potreba da nam se daju odgovarajuća jamstva. Ovako jednostavno ne može, rekao je Ušakov novinarima na brifingu.

SAD, njegovi saveznici u NATO-u i Ukrajina optužuju Moskvu za gomilanje vojnika blizu ukrajinske granice, a Kijev kaže da strahuje od ruskog napada.

Moskva odbacuje navode da planira invaziju na Ukrajinu i optužuje Kijev za jačanje vlastitih snaga za napad na teritorij koji drže proruski separatisti.

Rusija tjednima poziva na razgovore na visokoj razini sa SAD-om i traži pravno obvezujuća sigurnosna jamstva od Zapada.

Rusija nije agresivna duž granice s Ukrajinom, ustvrdio je Ušakov.

- To su gluposti, nema eskalacije. Imamo pravo razmještati vojnike na vlastitom teritoriju, nema apsolutno nikakve eskalacije (s naše strane), rekao je.

Ušakov je naveo da se razgovori Bidena i Putina neće održati prije Putinova putovanja u Indiju idući tjedan.

- Imamo konkretan datum i vrijeme za ovu video konferenciju. Mislim da je bolje pričekati Amerikance za konačan dogovor. No ovaj sastanak u formatu video konferencije se poprilično aktivno priprema, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!