Dogradonačelnik Mariupolja: Doprema pomoći onemogućena

01.04.2022.

10:09

Autor: V.G./Hina/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Opkoljeni Mairupolj i dalje je zatvoren za svaki pokušaj ulaska u njega i "vrlo opasan" za svaki pokušaj izlaska, rekao je u petak zamjenik gradonačelnika tog južnog ukrajinskog grada koji su razorile i drže u obruču ruske snage.

Petro Andrjuščenko rekao je da ruske snage od četvrtka sprječavaju dopremu manjih količina humanitarne pomoći do opkoljenih stanovnika što jasno govori da planirani "humanitarni koridor" nije otvoren.

- Grad ostaje zatvoren za svaki uzlazak, a vrlo je opasno izaći osobnim vozilom, napisao je na Telegramu.

- Osim toga, od jučer okupatori kategorički odbijaju da se bilo kakva humanitarna pomoć - čak i u malim količinama, dopremi u grad.

Konvoj autobusa koji je u četvrtak krenuo za Mariupolj nije stigao do grada u četvrtak navečer.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je ovaj tjedan da je još 170.000 stanovnika blokirano i trpi bez struje, bez hrane i druge pomoći.

Propali su opetovani pokušaji organiziranja sigurnih koridora kojima bi civili napustili grad za što se dvije strane, ukrajinska i ruska, međusobno okrivljuju.

Rusija odbacuje navode da napada civile i civilne mete otkako je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu koju ona naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Konvoj Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) s humanitarnom te medicinskom pomoći stoji u petak Zaporižji jer nisu dobivena sigurnosna jamstva da može nastaviti prema Mariupolju, javlja BBC.

Riječ je o pet pomoćnih vozila i dva kamiona s pomoći koji bi trebali dopremiti barem nešto potrepština za opkoljeni grad u kojem su u klopci tisuće ljudi.

Crveni križ nada se da će moći nadzirati evakuaciju civila iz Mariupolja autobusima koje je osigurala ukrajinska vlada.

Međutim, informacije o konvoju autobusa zbunjujuće su. Tih 40 autobusa krenulo je u četvrtak no prema ukrajinskim izvorima zaustavljeni su u gradu Berdjansku koji je u rukama ruskih snaga. Prema izvješćima neke su autobuse opljačkali ruski vojnici odnoseći pakete pomoći. Manji dio autobusa uspio se vratiti u Zaporižju s civilima koji su uspjeli pobjeći od borbi iz drugih područja koja su pod ruskom kontrolom.

Crveni križ neće obavljati evakuaciju bez potrebnih sigurnosnih jamstava o prekidu vatre na svim stranama. Nejasno je kako će preostalih 30 autobusa za koje se vjeruje da su još u Berdjansku nastaviti put bilo s ekipom ICRD-a ili bez nje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!