09:27 / 01.04.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

HTV iz Lavova: Prvih 2000 civila iz Mariupolja ukrcalo se u konvoj za evakuaciju

Petar Vlahov

Petar Vlahov

Foto: HTV / HRT

Rat u Ukrajini ušao je u 37. dan. Rusi se sve više usredotočuju na istočno bojište u Ukrajini, u plamenu je skladište nafte u Rusiji! U Lavovu je HRT-ova ekipa koja se svakodnevno javlja s najnovijim informacijama o ratu.
Prvih 2000 civila, uglavnom žene i djece, ukrcalo se u konvoj autobusa koji su se s humanitarnom pomoći probili do Mariupolja. 

- Koridor za civile je profunkcionirao, vidjet ćemo koliko će on biti siguran, rekao je Vlahov javljajući se iz Lavova.

Točne su informacije, rekao je Vlahov, da su putem videoveze počeli pregovori između ruske i ukrajinske strane. Zaključci će vjerojatno biti poznati večeras. Ruska strana iskazala je veliko nezadovoljstvo zbog napada na naftna postrojenja u Belgorodu.

- Ukrajinsko ministarstvo nije zasad potvrdilo da su to učinili njihovi piloti, rekao je Vlahov i podsjetio da su četiri rafinerije proteklih dana uništene u Ukrajini zbog čega se osjeća nestašica naftnih derivata.

Ukrajinska vojska je u žestokom protuudaru na kijevskom prostoru, rekao je Vlahov, dodajući da pod svoju kontrolu vraćaju 11 sela. Ruske snage se povlače prema bjeloruskoj granici.

video thumb

Ukrajinci sumnjaju u ishod mirovnih pregovora

- Sada je situacija u Lavovu mirna, tijekom naći bila je jedna zračna opasnost, a prema zadnjim informacijama još uvijek gore skladišta nafte u Belgorodu. Grad na ruskom teritoriju pogođen je nakon akcije dva borbena helikoptera ukrajinskog ratnog zrakoplostva. Pogođeno je osam spremnika nafte. Navodno su i dvije osobe poginule, rekao je Petar Vlahov javljajući se za podnevni Dnevnik.

Za sada nema ohrabrujućih informacija iz Mariupolja, iako su humanitarni konvoji iz Zaporižja krenuli prema tom gradu.Gradonačelnik Mariupolja kaže da, bez obzira na obećanja Rusa, ne treba vjerovati da je izlazak civila iz tog grada siguran.

- Iz oblasti Kijeva se ruska vojska povlači i za sobom ostavlja počinjene ratne zločine. U dva sela blizu Kijeva ostavljeno je 13 izrešetanih tijela u automobilima, vjerojatno su bježali u prvim danima od ruske invazije. Te slike su danas zabilježile i kamere BBC-a. Upravo zbog toga dobar dio ukrajinske javnosti sumnja u bilo kakve pregovore i strahuju da bi ukrajinski predsjednik mogao podleći međunarodnom pritisku ili da bi mogao pristati na ustupke, poručio je Vlahov.

Evo što je o tim strahovima za HTV rekao jedan prodavač iz Lavova:

- Mi se bojimo da predsjednik ne pristane na uvjete Rusa, jer oni imaju jak lobi na Zapadu i polako utječu na Zelenskog, rekao je.

video thumb

Život u Kijevu se normalizira, Zelenski smijenio dva generala

- U Ukrajini je cijelu noć padala kiša, ali to nije omelo ruske postrojbe da pokušaju određene proboje. Tako bilježimo tijekom noći pokušaj proboja  bojišnice kod grada Izjuma, ali ukrajinski branitelji odbili su taj napad. Ukrajinski borbeni helikopteri gađali su Belgorod, na granici Rusije i Ukrajine, tamo su projektilima pogodili skladišta nafte i derivata. Prema dostupnim informacijama, veliki požari još uvijek gore. Nisu tijekom noći ugašeni, rekao je Vlahov javljajući se za specijalnu emisiju "Rat u Ukrajini".

Što se tiče kijevske bojišnice, kazao je Vlahov, ona je relativno mirna. Ruske postrojbe se povlače. U Kijevu se život normalizira, proradile su i komunalne službe, a neki dijelovi grada se razminiraju.

- Na periferiji, na istočnim i sjevernim prilazima gradu tijekom noći i jutra mogle su se čuti detonacije. Očito se tamo razmjenjuje vatra. Ono što zabrinjava, tijekom povlačenja ruske vojske prema Bjelorusiji oni otimaju autobuse, kamione, vozila od građana. 

Černobilsko područje i nuklearnu elektranu, rekao je Vlahov, potpuno je napustila ruska vojska.

- Oni su u povlačenju u pravcu Bjelorusije, a sa sobom su uzeli i zarobljenike, nekoliko pripadnika nacionalne ukrajinske garde.

Fokus javnosti danas će biti usredotočen na Mariupolj gdje se tijekom noći ratovalo. Danas bi trebala biti otvorena četiri koridora za evakuaciju tisuća civila, koji su na rubu humanitarne katastrofe - umiru od gladi i žeđi.

- Za sigurnost tih koridora osigurane su nadzorne točke koje će imati ruska i ukrajinska strana, ali teško je vjerovati koliko je to sigurno. Tijekom noći ruska vojska je presrela jedan od konvoja humanitarne pomoći za Mariupolj i opljačkala nekoliko desetaka tona medicinske pomoći i hrane

Tijekom noći Zelenski je smijenio dva generala, pripadnika ukrajinske službe sigurnosti, koji dolaze s područja Hersona.

- Nije bilo nekog posebnog obrazloženja za skidanje činova. Zelenski je rekao da nema vremena baviti se s izdajicama. To je jedna od prvih većih smjena u ukrajinskoj vojsci od početka invazije, zaključio je Vlahov.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!