Dok pandemija bukti, diljem Europe prosvjedi protiv COVID mjera

22:33 / 08.01.2022.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prosvjedi u Europi

Prosvjedi u Europi

Foto: Stephane Mahe/Massimo Pinca/Sarah Meyssonnier/Christian Mang / Reuters

Mnoge zemlje uvode strože restrikcije kako bi usporile širenje omikron-varijante koronavirusa. Austrija i Njemačka za sljedeći mjesec najavljuju obvezno cijepljenje. U Italiji je od danas obvezno za starije od 50 godina. U međuvremenu i dalje se nižu negativni rekordi, ponajprije u Europi.

Francuska ruši sve rekorde kad je riječ o broju novozaraženih. Samo u posljednja 24 sata ima više od 320 tisuća slučajeva zaraze, a u stalnom je porastu i broj oboljelih na intenzivnoj njezi. Unatoč tomu tisuće ljudi izašle su na ulice Pariza kako bi se usprotivile cijepljenju i covid potvrdama. Prosvjednici optužuju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da nejednako tretira građane i ograničava njihovu slobodu.

- Imam gotovo 60 godina, oduvijek sam mogla slobodno putovati i nikada nisam doživjela nešto slično. Nekada smo mogli slobodno odlučiti kako ćemo se liječiti. Naravno, postoji sloboda, ali iza toga stoji i etika, kazala je Christine, prosvjednica iz Pariza.

Prosvjedovalo se i u Austriji i Njemačkoj, gdje vlade za sljedeći mjesec najavljuju obvezno cijepljenje. U Italiji je, pak, od danas ono obvezno za starije od 50 godina. Svi u toj dobnoj skupini morat će na poslu pokazati potvrdu o cijepljenju ili preboljenju.

Velika Britanija prijavila je danas 313 preminulih od covida pa je ukupan broj umrlih od početka pandemije dosegnuo više od 150 tisuća. Britanski ministar zdravstva obišao je jednu od londonskih bolnica kako bi provjerio koliko se zdravstvenih radnika cijepilo. Od jednog liječnika dobio je zanimljiv odgovor.

- Imao sam COVID, imam antitijela i radim u COVID jedinici intenzivne njege od početka pandemije. Nisam se cijepio i ne želim se cijepiti, kaže dr. Steve James, bolnica King's College, London.

U Rumunjskoj su od danas obvezne maske i u zatvorenom i na otvorenom, i to samo medicinske i ffp2 maske. Liječnici, naime, upozoravaju da maske od tekstila ne štite od omikron-varijante virusa.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!