Trump tvrdi da nije kriv: "Prijeti mi 400 godina zatvora"

14.06.2023.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: Alenka Marina/Branka Slavica/Dnevnik/HRT/IMS

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Amr Alfiky / Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se jučer da nije kriv za optužbe da je neovlašteno zadržao dokumente o nacionalnoj sigurnosti kada je napustio ured, kao i da je lagao dužnosnicima koji su ih željeli preuzeti. Njegovo jučerašnje izjašnjavanje o krivnji na saveznom sudu u Miamiju temelj je pravne bitke koja će se odigrati u nadolazećim mjesecima, u jeku Trumpove kampanje da na izborima iduće godine osvoji novi predsjednički mandat. 

Iz Miamija se večeras u središnji HTV-ov Dnevnik uživo javila Branka Slavica.


- Tužitelj Jack Smith želi brzi postupak. Za njega bi bilo idealno kada bi suđenje završilo do kraja ove godine, prije no što se zahukta predsjednička kampanja. Smith želi izbjeći političke konotacije, već sada, iako većina građana zapravo podupire podizanje optužnice protiv Trumpa, u ovom slučaju s dokumentima, prema anketama 47 % Amerikanaca vjeruje da je ovaj postupak politički motiviran, javila je Slavica. 


- Pravnici kažu da sada zapravo slijedi predraspravna faza postupka. To znači da će Trumpovi odvjetnici pokušati usporiti dijelove optužnice ili cijelu optužnicu, a tužiteljstvo će podastrijeti dokaze. Sutkinja koja vodi cijeli slučaj treba donijeti odluku gdje bi se moguće suđenje odvijalo, ovdje u Miami, ili u nekom drugom gradu, dodala je. 


- Sudac nije odredio jamčevinu za Trumpa, nije stavio nikakva ograničenja na njegova putovanja i bivši američki predsjednik nastavlja svoju predsjedničku kampanju, zapravo svoju pravnu bitku pretvara u političku bitku. Odmah jučer, nakon što je napustio sudnicu, otišao je ovdje u Miamiju u najpopularniji kubanski restoran, fotografirao se s osobljem, počastio ih. Nakon toga odletio je u New Jersey u svoj golf klub, gdje je održao prvu veliku donatorsku večeru na kojoj je prikupio više od dva milijuna dolara. Zapravo, Trump je i dok je sjedio ovdje u sudnici uspijevao prikupljati novac za svoju predsjedničku kampanju. 


- Ukratko, pravni problemi ozbiljni su za bivšeg američkog predsjednika i ovo nije posljednja moguća optužnica koju za njega sprema poseban istražitelj Jack Smith. Donald Trump i dalje je vodeći republikanski kandidat i zapravo ništa ne stoji na putu njegovim ambicijama da ponovno uđe u Bijelu kuću 2024. U svim njegovim javnim nastupima sada je glavna meta njegovih napada upravo Smith, javila je Branka Slavica.

video thumb

Pristaše i protivnici


Na ulazu u federalni sud u Miamiju pristaše i protivnici Donalda Trumpa. S jedne strane puna potpora, s druge osuda.

- Mislim da trebamo odigrati do kraja jer što više ovo rade, to više ljudi gleda i govori: Glasat ću za Trumpa 2024., rekla je Barbara.

- Ništa se neće dogoditi, ovo je velika šala. Cirkus. Sudac koji je imenovan, pa Trump ga je imenovao. Što mislite da će se dogoditi? Najgore, šamar. Možda kućni pritvor, rekao je Domenic Santana.

Uoči dolaska na sud bivši američki predsjednik za sve je optužio administraciju predsjednika Joea Bidena, osobito njegova savjetnika Jacka Smitha, nazvavši ga "trumpomrscem". Poručio je da je ovo jedan od najtužnijih dana za SAD, zemlju koja propada.

Bivši američki predsjednik, kako se i očekivalo, nakratko je uhićen nakon dolaska na sud u Miamiju. Uz njega i njegov pomoćnik Walt Nauta, također osumnjičenik.

Sudsko ročište bilo je zatvoreno za kamere i prijenose.

- Bez ikakve sumnje izjašnjavamo se da nismo krivi, rekao je Todd Blanch, odvjetnik Donalda Trumpa.

Trump se tereti da je u siječnju 2021., kada je napuštao Bijelu kuću, sa sobom ponio tisuće povjerljivih dokumenata na svoje floridsko imanje Mar-a-Lago te u svoj golf klubu u New Jerseyju. Tereti se i za laganje federalnim dužnosnicima koji su trebali preuzeti sporne dokumente.

Pravni problemi nisu mu naštetili popularnosti


Nakon svjedočenja bivši američki predsjednik napustio je sudnicu bez ikakvih uvjeta ili plaćanje jamčevine. O slučaju mu je zabranjeno javno govoriti.

No iz New Jerseya odlučno je poručio:

- Prijeti mi 400 godina zatvora zbog posjedovanja vlastitih predsjedničkih dokumenata, što je učinio gotovo svaki drugi predsjednik. To je jedna od najnečuvenijih i najopakijih pravnih teorija ikada iznesenih pred američkim sudom. Zakon o špijunaži korišten je za traženje izdajica i špijuna. To nema nikakve veze s tim da bivši predsjednik legalno čuva vlastite dokumente. Zakon koji se primjenjuje na ovaj slučaj nije Zakon o špijunaži, nego, vrlo jednostavno, Zakon o predsjedničkim evidencijama, koji se i ne spominje u ovoj smiješnoj optužnici na 44 stranice.

S jedne strane dobro je što je Trump priveden zbog kršenja zakona, kažu pravnici, no hoće li biti osuđen, to je drugo pitanje.

- Mislim da je to pobjeda vladavine prava. To je korak prema odgovornosti, rekao je James Sample, profesor ustavnog prava na Sveučilištu Hofstra.

- To je i dalje vrlo jak slučaj iz dokazne perspektive. Imate fotografije dokumenata, Trumpovo snimljeno priznanje i uz to njegove objave na društvenim medijima u kojima kaže: "Znao sam da su ti dokumenti klasificirani. Imam ih pravo posjedovati." No pitanje je hoćemo li pronaći 12 nepristranih porotnika koji će poštovati zakon, rekao je Neama Rahmani, bivši američki federalni tužitelj.

Policija se danima pripremala za moguće nerede, no ovaj ih put nije bilo.

Pravni problemi nisu za sada naštetili popularnosti bivšeg američkog predsjednika koji ponovno juriša na Bijelu kuću. Posljednje ankete pokazuju da od jedanaest aktualnih republikanskih kandidata za novog predsjednika, Donald Trump ima najveću potporu birača. Čak dvije trećina republikanaca smatraju da iza brojnih sudskih procesa ne stoje stvarni nego politički motivirani razlozi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!